Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplatsstyrelse saknar kompetens

Det är rent häpnadsväckande, med vilken nonchalans de politiska partierna utsett sina kandidater till styrelseledamöter i flygplatsbolaget. Uppdraget torde vara ett av de svåraste i kommunen, inte minst med tanke på de 400 miljoner kronor som kastats in i verksamheten genom åren.

Annons
Ulf Hedman efterlyser fler ledamöter med ”toppkompetens” till flygplatsstyrelsen.

Här, om någonstans krävs toppkompetens, näringslivserfarenhet, kreativitet och inte minst hårda nypor. och hur ser det då ut?

Liberalerna är det enda parti som besvarat frågorna i VLT. I övrigt har C och MP svarat direkt till frågeställaren Roland Rehnbäck, och denne har i sin tur spridit svaren vidare till allmänheten i dessa spalter.

Övriga, alltså S, M och KD väljer att fortsätta med sitt mörkande. Vad gäller de två förstnämnda följer de bara sitt invanda mönster.

De vill alltid undvika transparens och kommunikation med allmänheten. Beträffande KD är det litet mer förvånande.

Deras man i styrelsen har ju deklarerat att de har tre styrelseproffs i gänget. Vi väntar fortfarande otåligt på att Stefan Sturesson (KD) skall avslöja vilka dessa är och på vilka grunder de skall betecknas som styrelseproffs.

Så här ser det ut, så som vi hittills fått kännedom om det:

Liberalerna: Kristina Grönwalls Bengtson. Fil kand (okänt viket ämnesområde) styrelseledamot i familjeföretaget med en anställd och mindre än en miljon i årsomsättning.

Det kallar partiet ”hennes uppenbara entreprenörstänkande”. Förvånas över att näringslivet inte vill nyttja Hässlö. Kanske beror det på att man inte kan checka sitt bagage till slutdestinationen, funderar hon.

Centerpartiet: Håkan Wahlström. Den enda som skulle kunna ingå i styrelsen på egna meriter och inga politiska. Bakgrund i olika ledande befattningar i flygbranschen

Miljöpartiet: Håkan Wretljung. Sägs ha hög integritet ”och förmåga att vara den befolkningsföreträdare som uppdraget innebär”. Vad betyder nu denna politiska ”jumbabumba”(min anmärkning)?

Så här illa är det, om inte Stefan Sturessons tre styrelseproffs ändrar bilden. Men det är ju bara tre partier kvar att redovisa, och jag kan inte föreställa mig vare sig Stefan Sturesson eller Lena Söderberg (S) som styrelseproffs.

Det tråkiga är att alla partierna har klart missat vad det innebär och vad som krävs för att ingå i en bolagsstyrelse, särskilt i en med mycket svåra förutsättningar. Man tycks utgå ifrån att det räcker med att vara en god representant för den väljande allmänheten, helt enkelt att vara en ”klok gubbe eller gumma”.

Ack så fel. Partiledarna borde gå kurs hos Styrelseakademin och få litet grundläggande kunskaper om styrelsearbete.

Vi som skickat in alla dessa hundratals miljoner kräver större respekt av dem som nominerar sina styrelseledamöter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons