Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta fotbolls-VM från Ryssland

”Money talks” är det berömda uttrycket som har sitt ursprung i USA. Men hur befäst är själva gärningen av det uttrycket inom EU?

Annons
Sovjetnostalgiker. Vill President Putin återskapa Sovjetunionen?

Mycket, kan man lätt påstå nu när EU inte kunde enas kring en gemensam linje gentemot Ryssland. Självfallet på grund av de över 200 miljarder euro som handeln är värd årligen.

Det avtal som nåddes i Genève mellan parterna respekteras inte. Vem är förvånad?

Inte vi som härstammar från östra Europa och som har fått ”smaka” på den ryska utrikespolitiska aptiten. I kristider inom Europas gränser har det visat sig vara omöjligt att förlita sig på EU eller FN, som inte heller kan enas kring en resolution om Ukraina.

Putin sa under sitt anförande till duman i Moskva den 18 mars: ”Jag har enorm respekt för folket i Kosovo för att de utropade självständigheten 2008 precis så som Krim har gjort”.

Om president Putin har en sådan respekt för folkviljan, hur kommer det sig att Ryssland inte erkänner staten Kosovo nu? Nej, det som händer i Krim och i östra Ukraina har ingenting med demokrati, mänskliga rättigheter eller internationell rätt att göra.

Det har att göra med viljan att utöka sin makt. För samtidigt som Putin är väl medveten om att EU står handfallen på grund av beroendet av rysk gas, ser han till att fängsla oppositionella i själva Ryssland, tysta det civila samhället och även skicka rysk militär till Arktis.

Sovjetunionen och Jugoslavien var federationer med många likheter. I Sovjet var ryssarna flest och bodde i delrepubliken Ryssland och i Jugoslavien var serberna flest och bodde i delrepubliken Serbien.

Sovjet tvingade eller gav förmåner till ryssar för att få dem att flytta till andra delar av landet till som Baltikum (nuvarande Estland, Lettland och Litauen), Ukraina, och Moldavien där de blev minoriteter. I Jugoslavien utspelades samma scenario, när serberna tvingades bosätta sig i Kroatien, Bosnien, Kosovo, Vojvodina och Montenegro.

Allt för att motverka strävan efter självständighet och främja en samhörighet under kommunismens tecken. Men kommunism à là Sovjet är död ju för länge sedan!

Men, tanken lever kvar – vi ser tydliga exempel med det som händer i Ukraina. Det sker i på liknande sätt som Belgrad i dag utnyttjar serberna i Bosnien och i Kosovo för sina egna ändamål samtidigt som deras utveckling har avstannat. Summa summarum: Om vi tillåter Putin att stycka Ukraina så som han vill, kommer Ukraina att hamna där Bosnien och Kosovo är i dag.

Ukraina blir en sorts gisslan av rysk vilja. Även de baltiska länderna och Moldavien har all anledning av att vara rädda. De bevittnade Georgien 2008 och de ser vad som händer med Ukraina 2014.

Eftersom avtalet från Genève inte respekteras måste vi ha en plan B, som samtidigt inte hotar de miljontals jobb som finns i Europa genom handeln med Ryssland. Inför sanktioner som drabbar ledningen i Moskva, snarare än det ryska folket. Diplomati går hand i hand med ekonomi, idrott med mera.

Påföljder kan bli:

• Beslutet att hålla VM i fotboll 2018 i Ryssland bör ändras.

• Stöd som Nordiska rådet ger till Svartahavssamarbetet bör stoppas tills Ryssland sparkas ur samarbetet.

• Ukraina bör tas bort från gruppen EU:s grannskapspolicy och uppgraderas till potentiell eller kandidatland till EU om de vill.

• Moldaviens EU-närmande måste fortsätta, för att undvika att Ryssland stjäl Transnistrien, som gränser sig till östra delen av Ukraina.

• Georgiens och Armeniens EU närmande bör vi främja.

• Vi måste snabba på bygget av gasledningen från Azerbajdzjan, som kan försörja EU med gas.

• Sveriges och resten av EU:s utvecklingsbistånd till Ukraina och Moldavien och västra Balkan (där ryska Gasprom och Luke Oil har börjat sprida sina vingar) bör öronmärkas och filtreras så att det inte hamnar i händer hos korrupta inhemska politiker.

Vi bör agera preventivt och inte vänta tills konflikten är framme. Det är vad genomtänkt strategi handlar om.

Avni Dervishi, statsvetare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons