Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FMK: Politiker– ta tag i trafiksäkerhetsfrågorna i skolmiljön!

Nu startar skolorna igen. Vi vet att barn lever farligt i trafiken. Vi hoppas att inget barn skadar sig på vägen till skolan. Det är hög tid att de kommunala skolpolitikerna ställer krav på trafikundervisningen i skolan och på en bättre trafikmiljö utanför skolan.

Annons

Sverige är i stort sett det enda land i EU som saknar nationella riktlinjer för trafikundervisning i skolan. Det är upp till varje enskild rektor att bestämma om skolans elever ska få någon trafikundervisning.

Elevernas trafikkunskaper varierar därför stort mellan skolorna. Det är inte acceptabelt och bristen på trafikundervisning i skolan är allvarlig. Varannan vecka dör ett barn i trafiken.

Försäkringsbolaget If har i en undersökning konstaterat att det råder stor oro bland landets rektorer för trafiksäkerheten kring skolorna. Den största trafikrisken är enligt rektorerna när föräldrarna lämnar sina barn med bil vid skolan. 45 procent av 1 195 tillfrågade rektorer över hela landet anser att deras kommun inte gör tillräckligt för att säkerställa en god trafikmiljö kring deras skola. Mer än 50 procent anser att trafiksäkerheten utanför skolan är ett problem, enligt If:s undersökning.

Nu gäller det att alla goda krafter samverkar för att få tillstånd en förbättring, men de kommunala skolpolitikerna är nyckelpersoner i sammanhanget. De har möjlighet att ställa krav på de kommunala förvaltningarna och dessutom följa upp resultaten. De lokala skolpolitikernas närhet till kärnverksamheten skapar unika förutsättningar för att kunna påverka utvecklingen.

De åtgärder det handlar om är att ställa krav på att en relevant trafikundervisning genomförs av skolans lärare. Undervisningen anpassas till elevernas ålder och transportsätt – gå, cykla, köra moped eller motorcykel. Infrastrukturen kring skolan utformas på ett trafiksäkert sätt och tar hänsyn till att många elever lämnas och hämtas av föräldrar med bil. Kontroll av att hastighetsgränsen vid skolorna, 30 kilo-meter i timmen, efterlevs är ett stöd för att skapa en bra trafikmiljö.

Sist men inte minst – föräldrar måste var föredömen för barnen när de uppträder i trafiken. Särskilt viktigt är det att visa denna självklara respekt för behovet av säkerhet vid våra skolor.

Vi som arbetar med trafiksäkerhetsfrågor och skolfrågor har ett gemensamt och viktigt ansvar att driva på förbättringsarbetet – men till sist är det ändå de lokala skol-politikerna som har de avgörande verk-tygen i sin hand för att åstadkomma förbättringarna.

I år kan vi ta hjälp av valrörelsen för att påverka – nu är politikerna som mest påverkbara!

Tillsammans kan vi rädda många unga liv.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons