Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomröstningen mot Rumäniens president är en kupp

Annons
Ett sista farväl? Den rumänske presidenten Traian Basescu vinkar efter sitt sista parlamentariska anförande före folkomröstningen. foto: AP Photo/scanpix/Vadim Ghirda

På söndag, den 29 juli, kommer man i Bukarest, Rumänien, att anordna en folkomröstning om att avsätta den nuvarande presidenten Traian Basescu. Regeringen Victor Ponta, ansvarig för detta initiativ, kom i öppen konflikt med presidentinstitutionen strax efter bildandet, i början av maj i år.

Ponta från det socialdemokratiske (PSD), är Rumäniens tredje regeringschef hittils i år. Hans team är dock det som har en parlamentarisk majoritet bakom sig – alliansen mellan socialdemokrater (PSD) och liberaler (PNL) kontrollerar nu båda kamrarna. De får också betydligt stöd från konservativa (PC). Åtstramningsåtgärderna som införts av Basescus Liberaldemokratiska partiet (PDL) under de senaste åren har gjort det impopulärt.

Traian Basescu, 61, en förre detta sjökapten och transportminister som omvaldes 2009 för en andra femårs mandatperiod som president, har själv upplevt en kraftig minskning i popularitet på sistone. I proportion till den allt djupare ekonomiska krisen som ledde till nedskärningar av pensioner och löner. Hans riktiga fiender är dock de många politiker/affärsmän som efter åratal av tvivelaktiga, ibland riktigt olagliga affärer, nu fruktar att presidenten förklarat krig mot korruptionen i landet.

En händelse som ökade den politiska skandalen betydligt var förre premiärministern Adrian Nastases dom på två års fängelse, som kom den 20 juni. Anklagad i flera processer för missbruk av inflytande och korruption var han och är fortfarande, även i fängelse, en av de tunga namnen bland de rumänska socialdemokraterna.

Iliescus högra hand sedan början av 90-talet, Nastase, var i sin tur Victor Pontas mentor och dessutom hans doktorsavhandlings handledare. Iliescu-Nastase-Ponta triumviratet, tre generationer politiker med rötter i den forna kommunistiska nomenklaturen, har lett den bullriga oppositionen mot Basescu i åtta år nu. De får alltid starkt stöd av affärsmannen och förre detta senatorn Dan Voiculescu, en politiker och magnat av typen Berlusconi, som före 1989 var en tung medarbetare av säkerhetspolisen och chef för ett företag som tog hand on penningtvätt för Ceausescu. Som Nastase har Voiculescu flera pågående processer.

Det mest förvånande hos den unge Victor Ponta har varit hans skrupelfria beteende och förakt för demokratin. Hans regering har infört författningsstridiga regeringsförordningar, trotsat grundlagen och använt parlamentet som en blind omröstningsapparat som påminner om Sovjettiden. Både han och den tillfällige presidenten Crin Antonescu (PNL) har gått så långt att de hotat författningsdomstolens medlemmar och begränsat deras auktoritet.

Som ett tecken på hans brist på anständighet har Pontas doktorsavhandling just visat sig vara plagiat. Den etiska kommittén vid Bukarest Universitet har enhälligt beslutat den 20 juli att det var ett grovt plagiat med hela 115 sidor tagna från andra forskares redan publicerade verk.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, den Europeiska kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och Europaparlamentets talman Martin Schulz har uttryckt oro över den allvarliga situationen i Bukarest. Först efter hans korta besök i Bryssel, för två veckor sedan, har Ponta lovat att låta folkomröstningen anordnas i enlighet med konstitutionen – att validera resultatet endast om hälften ab rumänerna med rätt att rösta kommer till valurnorna.

Liberaldemokraterna (PDL) har denna vecka uppmanat rumänerna att inte rösta på söndag, för att inte på det sättet legitimera kuppen Ponta-Antonescu. Faktum är att politiska komentatorer och historiker i Bukarest och Timisoara redan har kommit att jämföra den hastigt planerade folkomröstningen med valet 1946, då Sovjet-stödda kommunister kom till makten i Rumänien genom valfusk och terror. Det återstår att se om rumänerna kommer att välja att straffa presidenten Basescu eller förlåta honom för tillfället och avlägsna den större risken av en maskerad diktatur.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons