Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiets kritiker är som strutsar

Annons

VLT tar upp folkpartiets förslag till ny alkoholpolitik i torsdagens ledare. Också många politiker och myndighetsföreträdare har tyckt till. Detta vill vi kommentera.

Utgångspunkten för vårt program är att den nuvarande svenska alkoholpolitiken har kommit till vägs ände. I Västmanlands län sjönk spritförsäljningen på Systembolaget i april jämfört med året innan med 15 procent. Privatinförsel och smuggling tar över, precis som VLT poängterar. Alkoholskadorna ökar. Ungdomsfylleriet tilltar. Var sjätte gravid kvinna konsumerar alkohol på ett sätt som kan vara skadligt för barnet.

Inför denna utveckling med till synes ohämmad tillgång på billig alkohol för barn och ungdom har svenska politiker stått handlingsförlamade. Likt strutsar har man stoppat ned huvudet i sanden och vägrat se den förändrade verkligheten. Vi tycker att det inte duger och har därför lagt fram ett förslag som dels omfattar sänkta skatter och höjd service för att rädda Systembolaget, dels en lång rad insatser för att stävja missbruk

Vi är för rimligare minimiskatter och införselregler i Europa, men det är föga troligt att det kan komma till stånd den närmaste tiden trots att vi kämpar hårt.

Till vår stora förvåning är det nu många som går till storms mot vårt förslag. Kristdemokrater, miljöpartister och Folkhälsoinstitutet försöker överträffa varandra i fördömanden. Men dessa kritiker har likt strutsar stoppat ned huvudet i sanden och vägrat se den förändrade verkligheten

CECILIA MALMSTRÖM (fp) Ledamot av Europaparlamentet JOHAN PEHRSON (fp) Ordförande i riksdagens justitieutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons