Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartikrav försämrar gymnasiet

Annons

De senaste fyra-

fem åren har folkpartiet etablerat sig som ett kontrollparti i svensk skolpolitik. Elevernas kunskaper ska mätas, vägas och kontrolleras redan från de allra första skolåren. Här i Västerås har bland annat folkpartiets Agneta Berliner stått i främsta ledet för att införa kontroll- och sorteringsskolan.

Den kontrollskola som folkpartiet vill ha ska ge raka besked till eleverna om att du klarar dig, men du klarar dig inte. De elever som inte klarar folkpartiets kontroll blir sedan sorterade - du duger till att få läsa full kurs på gymnasiet, men du duger bara till att få en tvåårig yrkesutbildning.

Alla kan inte bli akademiker, lyder folkpartiets senaste slagord. Givetvis inte, och så fungerar det inte heller i dag.

Men de tidigare ingångsjobben inom industrin finns inte kvar. Arbetsmarknaden som helhet ställer större kunskapskrav än för bara ett årtionde sedan.

Svenskt Näringsliv och andra företagarorganisationer understryker samfällt behovet av en ännu högre kvalitet i yrkesutbildningen. Det var bland annat efter krav från dem som de yrkesförberedande programmen blev treåriga. Något som sedan lång tid tillbaka gällde företagens egna skolor.

Det är häpnadsväckande att folkpartiet driver på för att sänka kunskapskraven i gymnasieskolan. I en tid när nästan alla länder strävar efter att förbättra utbildningen är folkpartiets försämringskrav även unikt i ett internationellt perspektiv.

Svenskt Näringsliv har redan underkänt folkpartiets försämringskrav. Vi förstår att Agneta Berliner förbigår Svenskt Näringsliv sågning av folkpartiets försämringskrav med största möjliga tystnad i sin replik till oss (VLT 15 november).

Effekten av folkpartiets försämringar skulle bli utbildning till arbetslöshet. Det blir också en växande kunskapsklyfta mellan dem som duger till att bli välutbildade och dem som bara duger till att få en kortare yrkesutbildning.

Vilken kurs i svenska, engelska och matematik ska en blivande verkställande direktör få läsa på gymnasiet enligt folkpartiet? Och vilken kurs i svenska, engelska och matematik vill folkpartiet ge en blivande tågmontör och maskinreparatör i en enklare utbildning? Räcker det kanske med att man kan läsa maskinens bruksanvisning?

För svensk arbetarrörelse har kampen för kunskap, att ge fler tillgång till den utbildning som ger kunskap, varit en hörnsten i alla tider. Vi vill ha en skola för alla barn och ungdomar och inte bara för en elit som valts ut inom folkpartiets kontroll- och sorteringsskola.

Visst finns det problem i gymnasieskolan, exempelvis att många ungdomar inte fullföljer gymnasieutbildningen. Men försämrad utbildning är ingen lösning.

Som vi ser det handlar det i stället om att fortsätta med att successivt stärka och utveckla gymnasiets yrkesutbildningar. Då kan även elever som behöver det få mera hjälp och stöd att klara sin utbildning.

Eller tycker folkpartiet och Agneta Berliner att det var fel att utveckla Edströmska gymnasiets fordonsutbildningar?

Vi motsätter oss de långtgående försämringar av gymnasieskolan som folkpartiet pläderar för. Vi kommer därför att arbeta för att folkpartiet krav på försämringar ska avslås.

Annelie Lahti Lars-Evert Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons