Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartipolitiker skräms om brottslighet

Annons

Replik på folkpartisterna Johan Pehrson och Kerstin Heinemanns artikel den 6 december.

Återigen skräms svenska folket med uppgifter om att våld och kriminalitet ökar lavinartat. Som så ofta annars är det politiker som är i farten igen.

Just politiker (oavsett partitillhörighet) är proffs på att bara rycka ut siffror ur statistik och använda dessa för att uppnå sina syften. I detta fall för att plocka politiska poäng.

Hade det funnits något annat syfte, borde siffrorna ha legat till grund för en något mera ingående kontroll.

Statistik kan användas på många sätt. Ett tycks vara att på osakliga grunder skrämma upp människor. Ett annat är att med hjälp av statistik få stöd för sin argumentation. Problemet är bara att man med statistik kan bevisa i princip vad som helst.

Siffrorna som används i artikeln kommer från brottsförebyggande rådet (BRÅ). Enligt dessa, som för övrigt Johan Pehrson och Kerstin Heinemann sväljer med hull och hår, ökar våldet och kriminaliteten lavinartat.

Men är det verkligen sant? Vad BRÅ säger är bara att antalet anmälningar ökar, och det är definitivt inte samma sak som att kriminaliteten ökar.

Det finns mycket som tyder på att kriminaliteten är konstant.

För att belysa det något ska jag ta några exempel. Det första gäller kvinnomisshandeln. Här sägs det att denna har ökat med 20 procent sedan år 2003.

Det vill säga antalet anmälningar har ökat så mycket. Men det faktiska våldet har inte ökat så mycket.

Tittar man till exempel på det dödliga våldet mot kvinnor av en närstående man, tycks det vara konstant.

Just dödligt våld är en bra indikator på hur det ser ut med våldsbrotten.

Om man sedan tittar på det totala dödliga våldet i Sverige, kan man se att det inte heller har ökat. Därför är det tveksamt om vi har någon ökning av våldet i Sverige, trots den kraftiga ökningen av polisanmält våld.

Ett annat exempel är antalet anmälda våldtäkter 2003. Där hamnade enligt BRÅ Gislaved i toppen med 54 anmälda fall.

Omräknat till antal fall per 100 000 invånare ger det då 180 fall för 2003.

Vid en närmare kontroll visade det sig att en och samma kvinna stod för 50 av 54 anmälningar.

När man rensar siffrorna från dessa 50, blir resultatet ett helt annat. Därmed inte sagt att det som hände den här kvinnan inte skulle vara allvarligt.

Vad jag vill visa med dessa exempel är alltså att man måste bearbeta siffrorna för att få reda på hur det verkligen förhåller sig.

Det borde ju vara något som särskilt politiker är intresserade av.

Vem vinner på att man bara rycker ut lite siffror här och var, och sedan angriper varandra med det.

Man kan ju tycka att det är viktigt att kriminalpolitiken faktiskt fungerar och man därför samarbetar på ett så viktigt område.

När det sedan gäller förslag på åtgärder hävdar artikelförfattarna att det behövs 22 000 poliser och att kriminalvården har havererat.

Det vore intressant att få höra hur den gigantiska ökning av antalet poliser ska finansieras.

Dessutom tror inte jag att vi kommer att få så många poliser som krävs för att få bort kriminaliteten.

Detta är en omöjlighet.

Det är ju för övrigt inte bara fler poliser som krävs om vi ska få bort brottsligheten, utan resurser krävs också inom ett antal andra områden.

Slutligen vad gäller kriminalvården så har ju folkpartiets linje efter alla rymningar varit hårdare tag och förslag om att kriminalisera rymningar, snarare än att försöka lösa huvudproblemet.

Min bestämda uppfattning är att det krävs just det motsatta.

Jag är helt övertygad om att vi skulle kunna halvera straffen utan att kriminaliteten skulle öka. Då skulle vi samtidigt lösa en del av platsbristen.

De pengar som då frigörs, kan man satsa på skolan och psykiatrin. Det är där och då främst inom dagis, fritis och skola som resurser måste satsas om vi ska kunna få ner kriminaliteten. Allt annat är resursslöseri.

Andreas Rung

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons