Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartister: Nödvändigt med nya regler för sms-lånen

Sms-lånen i Sverige ökar lavinartat. Och även antalet lån som inte betalas. I år räknar kronofogden med att få in 30000 ansökningar om betalningsföreläggande - en ökning med 10000 ärenden på ett år - som gäller snabblån via mobiltelefon.

Annons

Många av dessa låntagare har redan sedan tidigare betalningssvårigheter och är kända hos kronofogden.

Särskilt oroande är det att många unga startar sitt vuxenliv med onödig skuldsättning. I Västmanland står åldersgruppen 18-25 år för över 30 procent av kronofogdens ärenden som gäller obetalda sms-lån.

Under julklappshandeln har sms-lånen högsäsong. Många lån tas utan någon särskild eftertanke på konsekvenserna. En betalningsanmärkning kan få följder som de som tecknar lån kanske inte tänker på.

Många hyresvärdar säger till exempel nej till bostadssökande med betalningsanmärkningar. Ett obetalt sms-lån kan därför ge allvarliga konsekvenser för ungdomar som är på väg att etablera sig på bostadsmarknaden.

Idag finns över 25 olika snabblåneföretag i Sverige. Kreditreglerna är i allmänhet alldeles för låga. Ett företag införde härom veckan "striktare regler", vilket innebar att den som lånar pengar inte får ha mer än sex betalningsanmärkningar.

Många bolag säger också att de inte gör kreditupplysningar och att det är okej att låna trots att låntagaren är restförd för andra skulder hos kronofogden.

De som lånar och inte kan betala är inte betjänta av att de kan fortsätta låna och bli mer och mer skuldsatta. Har man flera betalningsanmärkningar ska man enligt vår åsikt inte få ta fler lån eftersom man riskerar att hamna i en situation av livslång skuldsättning.

Regering och riksdag måste därför agera för att hindra att sms-lånen blir inkörsporten till en djup skuldfälla för många. Det räcker inte med informationsinsatser utan vi måste lagreglera förutsättningarna för sms-lånen. I första hand måste lånet föregås av en ordentlig kreditprövning på samma sätt som krävs när det gäller vanliga banklån.

Kreditinstituten måste också tvingas att uppge för låntagaren vad lånet faktiskt kostar i effektiv ränta - det blir ju oftast hundratals procent. En skriftlig lånehandling borde också vara ett krav.

Allt detta skulle leda till att låntagaren får en tids betänketid och kanske inte så spontant och lättvindigt ger sig in i ett oförmånligt låneavtal. Arbetet med att få till stånd en lagstiftning om sms-lånen måste påskyndas inom justitiedepartementet så att vi hindrar att fler personer hamnar i skuldfällan!

Jan Ertsborn

riksdagsledamot och advokat

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons