Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkvandringen har förändrat världen

Annons

?Överbefolkningen är utan minsta tvekan århundradets problem. Den medför svält, krig och mänsklig misär och framkallar stora migrationer. Folk börjar röra på sig och vandra tvärs över kontinenter och statsgränser, sökandes efter en lugn och trygg plats att leva på.

Flyktingströmmarna har under det senaste decenniet och framför allt de senaste åren tilltagit så markant, att de snarast ska uppfattas som början på en ny stor folkvandring.

Detta gör flyktingfrågan till en av de viktigaste samhällsfrågorna av i dag för Europa och hela världen. Som oftast är de flesta regeringar totalt överrumplade av fenomenet och oförberedda på följderna. Det finns knappast någon framtida flyktingpolitik värd namnet. Europas länder försöker panikartat bemöta den ständigt växande flyktingströmmen med kosmetiska åtgärder i en desperat förhoppning att dagens konflikt snart tar slut och situationen stabiliserar sig.?

Dessa ord skrev jag för 13 år sedan i en debattartikel, publicerad i VLT den 19 oktober 1993 och i Kommun Aktuellt (Nr 33, 28-10-1993).

Jag läser detta i dag, 13 år senare, med en kuslig känsla att situationen är oförändrad. Vi konfronteras fortfarande med allt större flyktingströmmar, noterar att frågorna kring detta från den inhemska befolkningen blir allt fler, medan svaren från statsmakten är knapphändiga och otillräckliga, vilket ger mycket utrymme för billig demagogi.

Sverigedemokraternas framgångar i det senaste valet bekräftar igen att förtroendet för statens flyktingpolitik och framför allt för dess förmåga att agera klokt minskat drastiskt. Kanske är det dags att inse att folkvandringens omfattning redan förändrat såväl världen som vårt lilla gamla Sverige.

Invandringspolitik såväl som integrationspolitik handlar inte längre om tafatta försök att anpassa flyktingar till vår verklighet, försvenska dem så fort som möjligt och hoppas på mirakel. Globala förändringar, som vårt land inte är undantaget från, kräver mycket mer från statsmakten. Det åligger landets riksdag och regering att framför allt förbereda sin egen befolkning på de förändringar som kommer, förändringar som rör alla nivåer av vårt samhälle.

Staten har inte bara möjligheter att styra våra liv. Den har pedagogiskt ansvar för landets medborgare först och främst genom en korrekt beskrivning av verkligheten, därefter genom hållbara framtidsvisioner, vilket skall prägla landets inrikespolitik. Statsmakten har redan förlorat decennier och är hopplöst sent ute med den uppgiften.

Många svenskar av i dag känner sig villrådiga och rädda. Deras enda förhoppning är att skrika efter svaren genom allmänna val. Valet är över.

Alliansen har vunnit. Inte bara makten. Den har ålagts skyldigheten att svara på frågorna folket har ställt. Hela svenska folket, fött både här och utomlands.

Jan Plewako

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons