Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För de flesta är kejsarsnitt sämre

Annons
Skapar oro. Hur ofta drabbas kvinnor av allvarliga förlossningsskador?

Vid en förlossning kan kvinnan få en bristning i slidan, mellangården och ringmuskeln vid ändtarmsöppningen (sfinktern), vilket uppmärksammats av P4 Västmanland. Det är intressant att kvinnors berättelser kommer fram, men sorgligt när vinklad rapportering får en mängd kvinnor att känna onödig oro och minskat förtroende för sjukvården.

Förlossningar har aldrig tidigare varit så säkra, kunnat smärtlindras på samma effektiva sätt eller medfört så lite komplikationer för mor och barn.

När man följer debatten får man intrycket att sjukvården är orsaken till förlossningsskador. Så är det inte. Det är en känd komplikation till barnafödande.

De flesta bristningar är lindriga. Att hela eller en del av sfinktern brister, sker hos en minoritet. Barnmorskor och läkare minskar risken genom att använda tekniker för bäckenbottenskydd, men detta förhindrar inte alla skador.

Ibland behöver förlossningen skyndas på, som då barnet riskerar att drabbas av syrebrist. Förlossning med sugklocka eller yttre press på magen är ofta snabbare och mindre riskfyllt än ett akut kejsarsnitt, men ökar risken för bristning.

Vi negligerar inte risken för skador, utan sätter det i relation till andra komplikationer.

Kan vi förebygga alla förlossnings- och sfinkterskador? Nej, det är inte realistiskt. Det tror nog inte heller den politiker som säger att ”ett fall är ett för mycket”.

Vi som gör något konkret för dessa kvinnor, är läkare och barnmorskor som arbetar med förbättringsarbete, forskning och inte minst dygnet runt på våra förlossningsavdelningar. Vårt engagemang är inte mindre för att vi prioriterar våra bokade patienter, framför att ställa upp i radio med kort varsel.

Låter det rimligt att vi skulle ”mörka” skador? Jag kan själv inte föreställa mig att det skulle förekomma.

Efter förlossningen undersöks alltid eventuell bristning av barnmorska och/eller läkare. Precis som med andra skador upptäcker vi inte alla sfinkterskador.

Det vore orealistiskt och betyder inte att vi inte velat titta efter. En liten del kan vara svårare att upptäcka och har därför inte åtgärdats direkt, vilket är sämre för läkningen.

En del besvär orsakas inte av bristning utan tryck mot nerver, och ses inte vid undersökningen.

Bagatelliserar vi dessa skador? Det kanske kan upplevas så, och har säkert att göra med att vi ser majoriteten av kvinnorna; de som inte har några besvär efter en stor bristning. Denna goda prognos vill vi förstås förmedla till den nyförlösta kvinnan, som ska kunna koncentrera sig på sitt nyfödda barn utan onödig oro kring sin eventuella bristning.

Tar vi inte kvinnor på allvar när man inte får välja förlossningssätt utifrån rädsla för bristning vid förlossning? Jag tycker att vi tar kvinnor som kommer till oss på allvar, lyssnar och ger information.

Man kan inte beställa en kirurgisk åtgärd inom vården; varken kejsarsnitt, blindtarmsoperation eller borttagande av organ på grund av oro för cancer.

Hos de flesta kvinnor överväger fördelarna, med att föda vaginalt nackdelarna med att förlösas med kejsarsnitt. Både på kort och lång sikt. Trodde vi annorlunda, skulle väl de flesta gynekologer och barnmorskor önska sig kejsarsnitt.

I vissa fall finns risker som gör att vaginal förlossning inte kan tillåtas. Oro för bristning är inte ett sådant skäl.

Emellertid beslutar vi ibland om kejsarsnitt vid stark oro och förlossningsrädsla där vi inte lyckats skapa förutsättningar för vaginal förlossning.

Den lilla andel kvinnor med kvarstående allvarliga besvär efter förlossningsbristning, och ett stort lidande, ska få ett bra omhändertagande. Det tycker naturligtvis också de läkare och barnmorskor som möter dessa kvinnor.

Men låt inte debatten få orimliga proportioner, innehålla sakfel på grund av dålig research eller konstruerade vinklingar för att skapa sensation. Det tjänar ingen på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons