Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För eller emot EU viktigast i EU-val

Annons
INget monster. Kan ett starkt EU minska främlings- fientlighetet? Bilden visar EU-flaggan. Foto: Scanpix TT

Främlingsfientligheten har varit det dominerande temat förra året och chansen att det fortsätter supervalåret 2014 är stor. Tyvärr har vi inga bra nyheter på den fronten.

Front National är Frankrikes största parti inför EU-valet. Geert Wilders PVV är Nederländernas största parti. Sverigedemokraterna är ofta Sveriges tredje parti i mätningarna. Även i städer och län där partiet inte varit framträdande tidigare, som Västmanlands län.

Lägg därtill partier som Gyllene Gryning i Grekland och Jobbik i Ungern, partier som stoltserar med sin rasism, så måste man konstatera att Europa har ett stort problem.

Att förebygga och stoppa spridningen av främlingsfientlighet och rasism är nödvändigt. Europa har en blodig historia som det börjar bli dags att påminnas om.

Nationalism, krig, och hatet mot den andre har präglat 1900-talet. Frågan är vad som är mest effektiva sätt att göra det på.

Främlingsfientlighet är en del av en större våg där nationalism, konservatism, vardagsrasism, protektionism, antiliberalism och återkomst av patriarkatet hör ihop, förstärker varandra. De måste bekämpas tillsammans.

Globaliseringens förlorare, de med otillräcklig utbildning, människor som är rädda för framtiden, ”säkrar” sin framtid genom att utesluta dem som kan konkurrera om jobb och sociala förmåner: invandrarna.

Därför måste försvaret av mänskliga rättigheter paras med reformer som skapar tillväxt och känsla av säkerhet. Att underminera främlingsfientlighetens orsak är lika viktigt som att försvara människor mot dess konsekvens.

Främlingsfientliga sprider och lever på myter om invandring i allmänhet och om islam i synnerhet. Därför måste de bemötas.

Det är populärt att förakta rasister och ”vägra debatten” men ingenting kommer bli bättre av det. Vi ändrar inte våra åsikter för att främlingsfientliga föraktar oss, så varför skulle de ändra sina åsikter för att vi föraktar dem? Debattera och bemöt dem.

I Sverige finns landets gräns, relativt öppen, och arbetsmarknadens gräns, relativt stängd. Det resulterar i att människor kommer in i landet men inte in på arbetsmarknaden.

Det skapar ett utanförskap som får vissa att tycka att den bästa lösningen är att stänga även landets gräns. Det gäller att visa att ingenting skulle bli bättre av det.

Utanförskapet skulle bestå. Det minskas genom att öppna upp arbetsmarknaden.

Slutligen, det gäller att förtydliga att EU är en motvikt. Främlingsfientlighet och Europafientlighet har många likheter.

EU var ett svar på den nationalism och främlingsfientlighet som splittrade Europa och orsakade så mycket elände. Genom att samla forna fiender i en större gemenskap lyckades man minska konflikterna.

På en kontinent där ens livschanser ofta varit bero- ende av på vilken sida om gränsen man föddes, vilken minoritet man tillhörde, såg man till att så många som möjligt blir del av en större enhet; EU. Nationella gränser kom då att minska i betydelse och spänningarna mildrades.

Det är därför de främlingsfientliga lovar förstöra ”europeiska monstret”. Det är en tydlig motvikt mot allt det de vill.

För oss andra återstår att söka samarbete, framför allt på EU-nivå, stå upp för Europatanken och lita på ett vi med gemensamma krafter kan uträtta mycket. Särskilt nu när vi riskerar att få en främlingsfientlig ”Tea party”-grupp i Europaparlamentet.

Europavalet 2014 kommer vara ett ödesval där huvudkonflikten inte går mellan höger och vänster utan mellan de som tror på Europasamarbetet och EU och de som vill förstöra ”EU-monstret”. Det är ett ypperligt tillfälle för medborgarna att påverka utvecklingen och motverka främlingsfientlighet.

Jasenko Selimovic Roger Haddad Folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons