Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För ett EU som gör skillnad i världen

Liberala ungdomsförbundet Västmanland och Folkpartiet liberalerna tvekar inte att säga ja till Europa och ja till samarbete. Att sitta utanför med armarna i kors är inget bra alternativ. Det krävs samverkan för exempelvis transporter, migration, klimat och miljö; frågor som varje land är för litet för att ensamt lösa.

Annons

Vi arbetar för ett Europa där studenter tillåts att röra sig fritt inom EU och där det ska bli lättare att tillgodoräkna sina betyg från utlandsstudier. Vi tycker att EU måste börja ta sitt ansvar som demokratisk stormakt och bryta vårt beroende av diktaturer som Ryssland och Iran, som har enorma gas- och oljefyndigheter.

EU är en av världens största ekonomier och har därför möjlighet att vara världens mäktigaste röst i energifrågor. Denna möjlighet måste vi ta till vara på. Det borde vara en självklarhet att göra EU oberoende från gas och olja, och därmed diktaturer, samtidigt som vi gör en ordentlig insats för klimatet.

EU skulle samtidigt kunna påverka dessa diktaturer i demokratisk riktning genom att locka med handelsavtal. Att omvända Europas sista diktatur Vitryssland och få bort president Alexandr Lukasjenko borde vara ett av EU:s viktigaste mål framöver. Mitt i Europa ligger ett land där vanliga människor inte törs säga vad de tycker och fria val långt ifrån verklighet. Det borde EU inte tillåta.

Just nu pågår valet till EU-parlamentet, en unik samling av demokratiskt valda från 27 länder. Trots att Bryssel ibland kan kännas avlägset påverkar EU 60-70 procent av alla kommunala beslut i Västerås. Därför är det viktigt vilka Sverige väljer som representanter i parlamentet.

Hur ska framtidens EU se ut? Vi tycker att det ska bli lättare att flytta och jobba eller plugga i Europa och att vi ska samarbeta mer om till exempel brottslighet och miljöproblem, som inte bryr sig om nationsgränser. Samtidigt borde EU jobba mer för att världen omkring oss också ska få ta del av de mänskliga fri- och rättigheter, som vi

inom unionen tar för självklart.

Rösta för liberaler som tror på Europa och som är inställda på samarbete. Lägg din röst på Folkpartiet liberalerna!

I dag håller LUF kvällsöppet i valstugan på Sigmatorget. Kom gärna och berätta vad du tycker om framtidens EU!

Hannes Persson

ordförande

Susanne Hedberg

valombudsman

Liberala ungdomsförbundet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons