Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För klena satsningar på vård

Annons

Dagligen läser vi om bristen på vårdpersonal och vilka konsekvenser det leder till. Sjuksköterskor på många avdelningar går på knäna, känner sig otillfredsställda i att aldrig göra tillräckligt.

Man ägnar sina arbetstimmar till att ”släcka bränder” och se till att ruljangsen fungerar. Att verkligen ge omvårdnad, omsorg och tid till patienterna finns inte.

Det kan liknas vid en industri där man på löpande band tar in patienter, ger dem det viktigaste och fort transporterar dem vidare och hoppas på det bästa. Vårdpersonalen försöker göra allt för sina patienter men man räcker inte till.

Vården får inte kosta pengar. Då går det inte att bedriva en riktigt god vård. Personalen får inga skäliga löner.

Man skrämmer bort potentiella nya sjuksköterskor, då vi ser att samhället inte värderar vården och vårdpersonalen. Man vill ha vård men inte betala för den.

Man vill ha vård men lägger satsningarna någon annanstans. Jag tillhör gruppen specialiserade sjuksköterskor. Vi som jobbar som barnmorskor med 4, 5 års högskolestudier har knappast en skälig lön med tanke på utbildning, ansvar och kompetens.

Många är de arbetspass då vi jobbar för skillnaden mellan liv och död, men det värderas inte i samhället. I alla fall har denna värdering inte nått våra politiker och därmed landstingsledningen då det inte händer något med resurser eller löner till vårdpersonal.

Politikerna valde förra året att ”satsa” 17,5 miljoner kronor som skulle gå till sjuksköterskor samt speciallistsjuksköterskor. Men man var tvungen att ”släcka bränder” och bara vissa grupper fick del av pengarna. Med all rätt, men det måste till så mycket mer pengar för att kunna ge god vård, satsa på framtiden, specialistkunskaper och löner. Ingen av våra politiker verkar förstå allvaret.

Nya löften om 22 miljoner till satsningar är en droppe i havet i sammanhanget. Man måste på allvar börja bygga vården på en stabil grund, med god vård, nöjda patienter samt god personalpolitik med skäliga löner!

Det är snart val, ställ krav på era politiker!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons