Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket fjärrvård i landstinget

Annons

Det är frestande att säga: Vad var det vi sa? Centrallasarettet bågnar medan länsdelslasarett gapar tomma. Både personal och patienter kräks och kränks till följd av den hårda belastningen på de sjukhus som i den nya vårdstrukturen fick störst ansvar, Centrallasarettet i Västerås och lasarettet i Köping.

På grund av att socialdemokraterna, med stöd av vänsterpartiet, drev landstingsekonomin till ruinens brant fanns det behov av akuta ingrepp i sjukvårdstrukturen. Kristdemokraterna ansåg dock att förändringarna var för drastiska och gick för snabbt. Vi såg risken att kapaciteten på Centrallasarettet inte skulle räcka till och att närsjukvården inte skulle hinna få den kvalité som var en förutsättning för att den nya strukturen skulle fungera. Det behövdes resurser till familjeläkarna samt engagerade och delaktiga kommuner. För att få råd och tillräckligt med tid att genomföra en värdig och fungerande förändringsprocess föreslog kristdemokraterna en måttfull och tillfällig skattehöjning.

Nu begär vi inte att majoriteten ska vara efterklok och erkänna att omstruktureringen skulle hanterats annorlunda. Däremot begär vi att de tar sitt ansvar och med stöd av de professionella kompetenser som står till deras förfogande löser de mesta akuta problemen inom hälso- och sjukvården i länet.

En sjukvårdsstruktur kan inte bytas var och vartannat år. Men revideringar och förbättringar är nödvändiga. Landstinget bör ärligt fråga sig om centraliseringen ändå inte gick för långt. Blev det inte för mycket fjärrvård och för lite närvård?

I landstingets fortsatta förändrings- och förbättringsprocess skulle jag unna länets invånare en ny politisk ledning. Synd bara att det inte är val förrän september 2006.

Hanke Joneklav

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons