Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För slutna konst-inköp

För cirka sju år sedan förstod politikerna i kultur-, idrotts- och fritidsnämnden hur sluten den demokratiska insynen var när det gällde vilken offentlig konst västeråsarna fick och vem/vilka som fick uppdragen.

Annons

Därför beslöt nämnden att det skulle finnas såväl konstnärlig som politisk representation i processen när man tar fram den offentliga konsten för staden.

Nu ligger ett förslag om en handlingsplan för offentlig konst som inte ger utrymme för någon konstnärlig eller politisk representation i arbetsgruppen. I det liggande förslaget finns inte heller någon möjlighet för västeråsarna att få medinflytande när det gäller att beställa stadens utsmyckning eftersom det är direktören som ska beställa detta och inte nämnden.

Deltagande och medinflytande binder oss samman som stad och som samhälle. Dessutom brukar dessa begrepp känneteckna ett demokratiskt samhälle.

Konstnärernas Riksorganisation, Proaros och fastighetsnämnden har i sina remissvar krävt politisk och konstnärlig representation i arbetsgruppen som ger förslag på konsten/utsmyckningen. I remissvar har man också krävt att det är nämnden som ska beställa konsten/utsmyckningen.

I kväll, klockan 19 på Culturen, ska kulturfrågor diskuteras av tjänstemän, politiker och medlemmar i kulturföreningar. Om du är medlem i en kulturförening och vill påverka kulturen och konsten i vår stad, kom och delta i diskussionen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons