Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar: Var tycker Socialdemokraterna att barnen ska gå i skolan?

Annons

Nya bostäder trots fulla skolor

Vad ska byggas på tennisbanorna vid Fridnässkolan?Foto: VLT:s arkiv

Många frågor har ställts kring hur skolsituationen i centrala Västerås ska lösas. Skolorna är helt enkelt fulla och det finns ingen lösning i sikte. Samtidigt förs en ogenomtänkt förtätningspolitik där flertalet stora bostadsbyggnationer ska klämmas in i befintliga bostadsområden – samma områden som redan idag har fullt på sina skolor.

Trots alla frågor så ekar tystnaden från Socialdemokraterna. Vi är många som utan framgång har försökt få svar på hur Ert parti ställer sig till dessa frågor. Anders Teljebäck, Mikael Lindh och Carin Lidman, vad betyder en röst på S i höstens val? Ge väljarna i Västerås tydliga svar på följande frågor:

Fråga 1. I mars 2010 tydliggjorde Skolinspektionen att Fryxellska skolan inte längre skulle få ta emot elever från närområdet. Sittande majoritet med S i spetsen har nu haft två mandatperioder på sig att ta fram en lösning för barnen inom områdena kring Fridnässkolan. Hela åtta år har gått men fortfarande saknas en lösning.

Byggnationer är planerade vid Oxbackens centrum, Vegagrillen, tennisbanorna vid Fridnässkolan och Slottsträdgården. Totalt rör det sig om mer än 200 hushåll. Var har Ni tänkt att de barn som flyttar in där ska gå i skolan F-6?

Vad är Ert konkreta förslag för att lösa skolsituationen under den kommande mandatperioden? Eller är Er avsikt att låta ytterligare en mandatperiod passera utan att lösa frågan?

Fråga 2. Redan 2012 föreslog C att tennisbanorna vid Fridnässkolan skulle användas för att skapa en hållbar lösning för skolförsörjningen i området. Nu tänker man istället låta en privat entreprenör bygga bostäder på marken.

Kommunen äger fortfarande 4000 kvm av den aktuella marken. Tillsammans med den direkt angränsande skolgården och skolbyggnaden finns ypperliga förutsättningar för att uppnå en bra lösning.

Entreprenören har även pekat på möjligheter för en tillbyggnad av skolan på den parkmark som har fungerat som skolgård de senaste 65 åren. En lösning vid nuvarande skola skulle inte bara vara till nytta för Stallhagsområdet utan även avlasta nybyggnationerna, de överfulla närliggande skolorna och vara positiv ur integrationssynpunkt.

Är det verkligen lämplig att besluta om en ny detaljplan för området innan skolfrågan är löst?

Är det inte en bättre lösning att lyfta in Fridnässkolan i det pågående detaljplanearbetet?

Fråga 3. Enligt uppgift fortgår utredningen av en 4-9 skola i industriområdet vid Klövernhallen. Utredningen görs inte officiellt eller av stadens tjänstemän utan hanteras av Klövern själva.

Det är alltså en entreprenör med vinstintresse som får utreda om det är en lämplig placering för en kommunal skola. Parallellt med detta har stadens egen utredning om skolstrukturen i hela centrala Västerås som beslutades av grundskolenämnden i december lagts på is. Detta fick nämnden muntlig information om den 20 februari.

I protokollet står inte en stavelse kring denna helomvändning. Stämmer det att Klövern själva får utreda frågan om en skola vid Klöverhallen? Varför har stadens egen utredning lagts på is? Varför detta hemlighetsmakeri, handlar det om att gömma undan skolfrågan tills efter valet?

Varför detta hemlighetsmakeri, handlar det om att gömma undan skolfrågan tills efter valet?

Skolfrågan är i högsta grad en valfråga och vi är även intresserade av övriga partiers åsikter. Vem ska vi lägga vår röst på om vi vill ha en öppen process för att skapa en långsiktig hållbar lösning där skolorna finns i barnens direkta närområde?

Johan Liberson

Per Kjellsson

Anna Nordanberg

Lotta Magnergård

Ulrika Botling

Nina Löfgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons