Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändrat klimat märks redan nu

Västmanlänningarna kan bidra till förändring genom att avge ett nyårslöfte om att plantera fler träd.

Annons
Fler träd. Bonden Peter Chereu får fler träd genom stöd från Västmanland. Foto: Vi-skogen.

I Sverige handlar klimatförändringarna ännu främst om misslyckade förhandlingar på toppmöten som nu senast i Polen. I Kenya är det redan i dag en fråga om överlevnad.

Västmanlänningarna kan bidra till förändring genom att avge ett nyårslöfte om att plantera fler träd.

Under 2013 har västmanlänningar planterat över 18 000 nya träd i Afrika genom Vi-skogen. Lägg till det träd som företag, organisationer och privatpersoner runt om i landet planterat under året och antalet blir över en halv miljon.

Det är en viktig insats som vi är mycket tacksamma för. För vi vet att träden är livsavgörande.

Sverige är ett skogsland. Vi lever med träd från det att vi är små och använder träd till allt från våra hus till möblerna vi sitter i varje dag.

Ändå är det enkelt att glömma bort trädens verkliga betydelse och vilka följder det skulle få om de försvann. Här i Kenya känner människor redan av förändringarna i klimatet. I mitt arbete möter jag dagligen bönder som vittnar om detta. Att torrperioderna blir längre. Att allt kraftigare regnoväder förstör marken och minskar skördarna. Att vi måste göra mycket mer, redan nu, för att människor ska kunna anpassa sig till de nya villkoren. För att deras barn och barnbarn ska överleva.

Det är fattiga människor som drabbas värst och är mest sårbara för klimatförändringarna. För 30 år sedan kunde en småskalig lantbrukare i Kenya få ut 35 säckar majs per hektar mark och år. I dag blir bonden överlycklig om han eller hon kan få ut 20 säckar från samma jord. Det betyder i praktiken en halvering av familjens redan ansträngda ekonomi.

Problemen förvärras av att Kenya under lång tid har avskogats. I dag är sex procent av Kenya täckt av skog. Jämför det med Sverige där nästan 70 procent av landet är beskogat. Enligt FN:s jordbruks- organisation FAO står avskogningen i utvecklingsländerna för nära 20 procent av världens koldioxidutsläpp.

Det är lätt att misströsta och paralyseras när vi möts av sådan dyster fakta. Men vi vet att det finns sätt att minska effekterna och skydda människor mot klimatförändringarna.

Sedan starten 1983 har Vi-skogen stött människor att plantera träd tillsammans med grödor på sina gårdar. På så vis blir jordarna bättre, skördarna ökar och påfrestningarna på skogarna minskar.

När Vi-skogen planterade det första trädet för 30 år sedan trodde ingen att det skulle överleva. I dag, när människor sett vilka förändringar som är möjliga, växer intresset för varje dag. Det första trädet är i dag 30 meter högt och har sällskap av 100 miljoner andra träd i länderna runt Victoriasjön.

Efterfrågan på vårt stöd är i dag större än vad vi har resurser till.

Nu uppmanar jag alla i Västmanland att avge ett nyårslöfte: plantera fler träd i Afrika under 2014. Tillsammans kan vi se till att göra framtiden ljusare, trots det mörka hotet från klimatförändringarna.

Arne Andersson programchef Vi- skogen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons