Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag agerar smartare än staten

Penningpåsar i Bryssel ligger laddade med nya miljarder i strukturfondsmedel och nyckelordet för att få del av dem är ”smart region”. Så vad gör din region smart?

Annons
I Västmanland/Sörmland satsar företagen mycket mer på forskning än vad staten gör.

EU-pengar i all ära, men smarta regioner handlar om att specialisera sig och utvecklas utifrån områden där styrkor redan finns. Poängen är att fortsätta vara konkurrenskraftig och attraktiv även när vi ser hur landets befolkning i allt större omfattning dras mot landets tre största städer och framför allt Stockholm.

De flesta regioner kan bara skaffa sig verkliga konkurrensfördelar genom att hitta nischer eller integrera ny teknik i traditionella branscher och utnyttja sin regionala potential.

Oavsett strukturfonderna är det dags att bli smartare eller riskera att jobben läggs ner och bygden avfolkas.

Redan innan tillägget ”smart” kom till så var region ett något luddigt begrepp. Om du är västeråsare, vilken region bor du i då?

Länsstyrelsen svarar Västmanland. Landstingspolitikern tänkte sig Västmanland tillsammans med Södermanland och Uppsala län. Ett oppositionsråd i Eskilstuna påpekar att man ingår i Stockholm-Mälardalens arbetsmarknads- region, men att praktisk samverkan för hans kommun oftast sker med Västerås.

Om tidigare strategier har fokuserat på vissa branscher så är de smarta regionerna ett sätt att identifiera intressant utvecklingspotential i skärningspunkten mellan olika branscher, högskolor och offentlig sektor.

Vad producerar vi, vilka företag finns här, varifrån rekryterar de arbetskraft, vilka högskolor samarbetar vi med och vad gör oss extra vassa i konkurrens med omvärlden?

I en ny rapport från Sveriges Ingenjörer tittar vi särskilt på forskning som viktig del i den regionala utvecklingen.

• Förutsättningarna för en god utveckling och tillväxt i många av landets regioner skulle öka genom ett bättre samspel mellan privat och offentlig forskning vad gäller val av forskningsområde och finansiering.

• I Södermanland/Västmanland överstiger företagens satsningar vida de offentliga, företagen satsar 37 gånger så mycket forskningsmedel som staten ger i direkta anslag till Mälardalens högskola.

Här bör man sträva efter att öka de offentliga forskningsmedlen så att högskolan i ännu högre grad blir en relevant samarbetspart till företagen.

Sveriges Ingenjörer menar att den stora skillnaden mellan statliga anslag och näringslivets insatser är en osmart utveckling som förtjänar uppmärksamhet från lokala politiker, landstings-politiker och inte minst regeringen som fördelar de statliga forsknings-anslagen.

Regionala initiativ finns, som Samhällskontraktet – ett samarbete mellan Eskilstuna kommun, Mälardalens högskola och Västerås kommun inom främst skola och omsorg. Mer sådant tack.

På Västmanlands landstings hemsida finns däremot ingen information om samarbete med högskola, annat än att det förekommer. Det förekommer visst samarbete med Uppsala universitet rörande forskning inom vården, men annars nämns inget och absolut inget om Mälardalens högskola.

Regeringen behöver presentera tydliga direktiv till de regionala hög- skolorna och penningpåsarna behöver anpassas därefter. Sveriges Ingenjörer menar att det måste finnas utrymme både för de stora forskningsmiljöer som regeringen redan satsar på och forskning med en mer industrirelaterad, regional profil.

Vi är särskilt intresserade av Västerås eftersom det är landets ingenjörstätaste stad. I Västerås med omnejd är företag och högskola smarta, men nu är det dags för politikerna att göra sin del.

Bengt Tynnvall.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons