Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag garanterar välfärden ? inte den offentliga sektorn

Annons

Den socialdemokratiska ledningen har aviserat en rad åtgärder för att stimulera till att fler kommer i arbete. Av någon outgrundlig anledning kommer förslagen fram lagom till valet i september 2006. Det är väl inte så illa att sysselsättningen enbart är viktig för valet? Sveriges regering är väl mer framsynt än så, eller?

Det är ganska många gånger nu som alla hundratusentals entusiastiska, välutbildade och erfarna entreprenörer blivit besvikna. Två års sänkta arbetsgivar-avgifter för enmansföretag låter väl bra innan man lägger in ordet långsiktighet.

Två år, lagom för att "rädda" sysselsättningssiffrorna för en vilt kämpande socialdemokrati som är mer rädd om sin maktstruktur än om att skapa långsiktiga lösningar för företagarna så att vi får råd med den vård, omsorg och skola skattebetalarna förtjänar.

Det enda som expanderar långsiktigt i socialdemokraternas Sverige är byråkratin.

Kalla fakta ger en annan bild än sköna löften. Det behöver startas 10 000 företag per år för att kompensera bortfallet av de stora företagens rationaliseringar. Att inte människor väljer att bli egna företagare i dag beror på att riskerna är alldeles för stora i förhållande till den ersättning som utgår. Det krävs mycket av en företagare vad gäller risktagande, engagemang, mod, ledarskap och kapital. Som företagare vill man ha frihet i sitt arbete men för att uppnå detta måste företagaren pantsätta sina privata tillgångar för att få startkapital och det dämpar effektivt lusten att vara företagare.

Det måste bli ändrade regler så att företaget får behålla en större del av vinsten, så företaget kan växa och anställa fler medarbetare. Jobb som ger reell tillväxt och inte konstruerade arbeten inom offentlig sektor à la Göran Persson.

Ett samhälle måste skapas där hårt arbete, lärande och kunskap ger resultat både i företaget och hos de anställda. Företagandet måste genom förenklade regler och riskkapital få möjlighet att öka skattekraften som i förlängningen garanterar ett bra liv och en god rehabilitering till de sjukskrivna, nya möjligheter för de arbetslösa och för tidigt pensionerade.

Vi talar om en och en halv miljon människor. Bidragen och stöden finansieras inte genom luften vi andas utan genom att skattekraften från välskötta företag med starka balansräkningar byggs upp av en entreprenörsanda som skapats genom mångårig, välutvecklad yrkeskompetens, lärande och hårt arbete.

Varför svarar regeringen med löften och framtida visioner om offentliga arbeten? Är inte de sjuka och arbetslösa värda ett bättre stöd? De har inte bett om att hamna i den här situationen!

Förmögenhetsskatten och regeringens behandling av den är ett helsvart kapitel i svensk politisk historia. När förmögna människor får för hög skatt lämnar de landet och bosätter sig utomlands. I Sverige verkar det bara vara tillåtet att bli rik genom spel och inte genom arbete. Familjerna Rausing och Kamprad hade behövts i Sverige. Fastighetsskatten är dessutom för hög för många grupper i samhället.

För oss kristdemokrater är det viktigt att företagen stimuleras reellt och inte kosmetiskt. Företagens förmåga till konkurrenskraftig produktion av nyttiga varor och tjänster skapar jobb som ger skattekraft. Vi behöver våra företag och vi måste måna om dem för att få stopp på den sjunkande sysselsättningen och de höga sjuktalen.

En åtgärd som måste genomföras omedelbart är återupprättandet av den gamla hederliga lärlingsutbildningen där eleverna får träffa välutbildade och erfarna egna företagare. För att yrkesutbildningen fram till högskole- eller universitets-utbildning skall fungera måste skolan få sin värdeöverförande funktion och familjens fostrande betydelse ske i samarbete med skolan. En satsning på en kvalificerad yrkesutbildning kan både skapa jobb som minskar sjukskrivningarna och undviker ofrivilliga pensioneringar.

Det är hög tid att snabbt agera med skärpa för att ge stöd till Sveriges stora framtidskapital: företagarna, entreprenörerna, teknikerna, konstruktörerna, forskarna, uppfinnarna och utbildarna. Detta är enda möjligheten att långsiktigt rädda Sverige i stället för kortsiktiga åtgärder som syftar till att vinna ett val.

Alf Karlman

Roy Cederbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons