Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagande, jobb och välstånd

Annons

Vi lever nog i samma land som Per-Inge Ahlbäck (VLT 31 augusti) men frågan är om vi lever i samma tidsålder. Sverige befinner sig i en högkonjunktur med historiskt hög arbetslöshet, särskilt bland ungdomar. Vi vet och gläds åt att fler småföretag anställer men ser också med all önskvärd tydlighet hur ett antal konkreta åtgärder skulle öka på antalet anställningar.

Sverige har i många år bedrivit en aktiv arbetsmarknadspolitk med olika program för att sysselsätta arbetslösa. Den har varit så intensiv att förmedlarna på arbetsförmedlingarna inte haft möjligheter att lägga krut på sitt egentliga uppdrag, nämligen att matcha företagens behov mot dem som söker arbete. Friår och plusjobb tar en mycket stor del av arbetsförmedlingarnas resurser i anspråk.

Detta är ett samhälle där allt fler ingår i olika offentligt finansierade arbetsmarknadsprojekt istället för att vara anställda i växande småföretag. Det är onekligen ett effektivt sätt att minska människors frihet att själva bestämma över sina liv.

Vi vill att alla politiska partier ska förstå att företagande, jobb och välstånd hör ihop. Alla politiker vars mål är att förbättra den svenska välfärden måste, för att lyckas, värna om goda förutsättningar för företagare och deras företag. Det är nämligen därifrån som resurserna för en generös välfärdspolitik kommer.

De skatter som genereras från företagen och deras anställda är de resurser som står till buds för att bygga välfärden. Vi ser två sätt att öka skatteintäkterna.

Det första är att kraftigt höja skatterna. Effekten av detta blir förmodligen att intäkterna, på mycket kort sikt, ökar men ganska snart minskar dynamiken i näringslivet och skatteintäkterna minskar. Negativt för den svenska välfärden.

Det andra är att tvärtom sänka i första hand de mest tilväxtfientliga skatterna. Effekten av detta kan på kort sikt bli en minskning av intäkterna men på lite längre sikt ökad dynamik och ökade skatteintäkter. Positivt för den svenska välfärden.

Alltså, skapa resurserna först och diskutera fördelning därefter. Inte tvärtom vilket tyvärr verkar vara den väg Per-Inge Ahlbäck vill gå.

Anita Wahlberg

Ove Jansson

Alla politiker vars mål är att förbättra den svenska välfärden måste, för att lyckas, värna om goda förutsättningar för företagare och deras företag. Det är nämligen därifrån som resurserna för en generös välfärdspolitik kommer, skriver Anita Wahlberg, ordförande för Företagarna i Västmanland, och Ove Jansson, regionchef för Företagarna i Västmanland/Södermanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons