Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: Arbetslinje måste också bli företagarlinje

Arbetslinjen har varit genomgående i regeringens politik, men för att Sverige ska fortsätta vara ett framgångsrikt land måste regeringen komplettera med en företagarlinje som gör det möjligt att ta tillvara på den företagarkraft som kan lyfta Sverige i en allt tuffare internationell konkurrens.

Annons
Farligt fiffel. Företagarna kräver snabba åtgärder mot bluffakturor.

8 av 10 nya jobb skapas i de små företagen. Vi hoppas regeringen prioriterar satsningar som förbättrar företagarklimatet – det kommer hela samhället till del.

Det här vill Sveriges företagare se i vårbudgeten:

* Underlätta ägarskiften i fåmansbolag

De så kallade 3:12-reglerna är orimligt komplicerade för vanliga företagare, särskilt i samband med överlåtelser. Under åren har reglerna justerats och förbättrats i vissa delar. Men det grundläggande problemet att reglerna är för krångliga och slår särskilt hårt när företagaren säljer sitt livsverk finns kvar. Beroende på ägarförhållandena kan vinsten vid försäljning beskattas helt olika även om verksamheten är densamma. Likvärdiga, enkla och tydliga regler måste vara prioriterat för regeringens skattepolitik.

* Inför investeraravdraget

Förbättra småföretagares möjlighet till finansiering genom ett investeraravdrag som kan ge en definitiv skattelättnad för privatpersoner som vill satsa pengar i nya och växande företag. Vi har utvecklat ett skarpare förslag än Företagsskattekommittén, som skulle göra det lättare för driftiga företagare att locka till sig kapital och utveckla sitt företag. Bättre och enklare finansiering för mindre företag måste vara prioriterat i regeringens näringspolitik.

* Genomför regelförenklingar

Regelförenklingsarbetet går för sakta för att nå målet om 25 procent till slutet av 2012 och framförallt för att landets småföretagare ska märka någon lättnad. Det finns en mängd förslag som är enkla att genomföra och inte är kostsamma. Exempelvis borde småföretagare få välja att kvartalsredovisa alla skatter, i stället för som i dag när vissa måste redovisas varje månad. Vi efterlyser även en möjlighet för småföretag att redovisa vid kontanta in- och utbetalningar, även i bokslutet. Reglerna för moms på lokalhyror bör förenklas. Det är ett område som är krångligt och leder till många dyra fel. Regeringens förenklingsarbete måste genomsyra politiken inom alla områden för ett bättre företagarklimat.

* Sätt stopp för bluffakturorna

De kriminella så kallade ”blufföretagen” som i dag sätter skräck i många småföretagare måste stoppas. Flera förslag finns, men problemet är komplext och de kriminella metoderna utvecklas snabbare än lagstiftning och myndigheter hinner med. Därför måste frågan snabbt utredas för att se vilka åtgärder som ska sättas in. Som företagare tar man stora risker, lägger ner mycket tid, engagemang och pengar. Därför är det viktigt att regeringen prioriterar att säkerställa att företagare kan verka under rättssäkra förhållanden.

Regeringen har ansvarsfullt värnat statsfinanserna under den ekonomiska krisen. I ett läge där ekonomin långsamt ljusnar är det viktigt att insatserna riktas rätt. I vårbudgeten bör satsningar som tydligt kan knytas till den enskilde företagarens möjlighet att växa och utvecklas prioriteras.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons