Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: Arbetsrätten behöver liberaliseras

Annons

LO-ombudsmännen Per-Inge Ahlbäck och Per Johansson nämner i sin artikel vikten av samarbete i frågor där vi har gemensam syn. Det exempel de anger från Värmland finns även i Västmanland. Det har funnits i drygt tio år och går under namnet Västmanlandslärling. Ett mycket lyckat projekt som pågår än idag.

Under de år jag har varit Företagarnas regionchef i Västmanland, drygt 20, har vi till och från debatterat våra olika ståndpunkter, samtidigt som vi i olika sammanhang haft en konstruktiv dialog i frågor där vi har gemensam uppfattning.

Vi har även haft dialoger utanför debattsidorna om de frågor där vi har olika uppfattningar och dessa dialoger är nog så viktiga för att öka kunskapen hos båda parter i syfte att åstadkomma förändringar som gynnar svensk ekonomi och arbetsmarknad.

Men under årens lopp har mycket förändrats på arbetsmarknaden, inte minst styrkeförhållandet mellan anställda och företagare. Det är mot bakgrund av företagens uppfattning om kollektivavtal hög tid att införa mer av valfrihet i dessa. Det är inte rimligt att en aktör på arbetsmarknaden med stridsåtgärder ska kunna tvinga en annan att teckna avtal.

Avtal är i sin grund en frivillig överenskommelse som ingås därför att båda parter så önskar.

Det går inte att komma ifrån att den rigorösa regleringen av arbetsmarknaden inneburit svårigheter för de som står utanför arbetsmarkanden att komma in. Tröskeln har varit och är fortfarande alltför hög och rörligheten bland de som finns på arbetsmarknaden alltför låg.

Därför är det nödvändigt med en modernisering av anställnings- och uppsägningsvillkoren. Turordningsregler försvårar för företag att organisera sin verksamhet på effektivast möjliga sätt. Men vi åstadkommer inte detta endast genom debatt i medierna. Vi måste föra dialoger och debattera detta i andra sammanhang också samt visa på fakta som stöd för våra ståndpunkter.

Ove Jansson

regionchef, Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons