Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: Satsa på entreprenören för hållbar tillväxt

Entreprenören och företagaren, Kjell Strandberg, efterlyste i en artikel den 26 januari och nu senast den 7 juli i VLT synpunkter om viktiga tillväxtfaktorer.

Annons

Min uppfattning är att det är individen, innovatören, entreprenören, företagaren, kapitalisten, de personer som har mod och vilja att ta risker för att utveckla, förädla egna och andras idéer samt omsätta dem i kommersiella affärer som är tillväxtens kärna. Dessa behöver ett politiskt stöd i form av rimliga skatter, regler och en fungerande kapitalmarknad.

Vi behöver därför en vidgad debatt om huruvida statens nuvarande roll som företagsstimulator är rimlig och har rätt fokus. De insatser som regeringen gjort för att möjliggöra fortsatt kreditgivning till företag och hushåll i nuvarande finans- och konjunktursituation är nödvändiga och bra. Effekterna har dock inte infriats, vilket beror på för lite marknads- och för mycket planekonomi inom kapitalförsörjningens område.

Men i ett generellt perspektiv är staten en alltför dominant aktör både på riskkapitalmarknaden och den marknad som söker stimulera till företagande. Det finns ett antal olika myndigheter, fonder och organisationer som med skattebetalarnas pengar genomför diverse aktiviteter.

För att öka dynamiken på den privata marknaden för såväl kapitalförsörjning som affärsutveckling behöver staten träda tillbaka och i stället ägna sig åt att skapa goda grundläggande betingelser för entreprenörer, företagare och kapitalister.

För att stimulera fler framgångsrika exporterande såväl som inhemskt verksamma företag måste fokus på kunskap och forskning kompletteras med en fokusering på spridning och kommersialisering av denna kunskap.

Det är därför viktigt att tillväxtens förändringsagenter – entreprenörer och företagare – ges utrymme på dynamiska och växande marknader. Forskning är

inte oviktig men utan ökat fokus på entreprenöriella individer kommer inte kommersialiserade nyttigheter att genereras i önskad omfattning.

Ett stimulanspaket för entreprenörer handlar inte om statliga subventioner

i form av ekonomiska stöd och bidrag. Det handlar om ett paket som möter det faktum att förutsättningarna för entreprenörer och företagare är avgörande för ekonomisk tillväxt.

Dessa möjligheter styrs främst av den ekonomiska politikens utformning – skatternas struktur och nivå, regleringarnas omfattning, tillgång till riskkapital, kvaliteten på utbildning och forskning med mera. Men också av kulturer och samhälle.

Ove Jansson

regionchef

Företagarna Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons