Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarna: Skatter hotar lönsamheten

Annons

Sven-Erik Österberg (s) är företagarnas vän och företagarna är hans folk, enligt en debattartikel i VLT den 11 februari.

Det är bra att han inser företagares betydelse för ett samhälle som kan erbjuda vad moderna människor önskar. När jag läser hans planer för att stimulera

företagare kan jag dock inte undgå att tolka dem som att det är det offentliga som ska styra och stimulera och att det ska finansieras av det allmänna. Det är en lösning som driver upp skattetrycket, vilket är det största hotet mot lönsamhet.

Framgångsrikt företagande utgår i grunden från att riskstagande lönar sig genom rimliga förutsättningar för ekonomisk avkastning. Ett högt skattetryck minskar utsikterna för detta. Därför måste företagande stimuleras genom förenkling av de regler som företagare har att verka under och sänkning av de tillväxthämmande skatterna.

Det innebär att paketet med stödresurser måste

utgå från kommersiella grunder. Redan idag finns många aktörer på denna marknad som skulle kunna göra större insatser med ett mer tillväxtfrämjande skatte- och regelsystem. Finns de ekonomiska grundförutsättningarna kommer många fler att starta företag och fler befintliga företag kommer att bli än mer framgångsrika.

Kommunerna och företagens organisationer samverkar redan idag i många sammanhang. Men den viktigaste stimulansinsatsen som kommunerna kan göra är att ha en positiv grundsyn till företagandet som genomsyrar kontakterna med företagare i allehanda frågor. Det är även viktigt att kommunerna inte konkurrerar med privata företag och att upphandlingar genomförs utifrån affärsmässiga grunder och på ett sådant sätt att så många

företag som möjligt ges chansen att delta.

Ove Jansson

regionchef

Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons