Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorad syn det vi fruktar mest

Annons

Blunda en stund och tänk på hur högt du värderar synen. Och blunda igen och tänk på att det finaste arv du kan lämna efter till dina barn och barnbarn är förutsättningar för bra syn hela livet. Men i dag saknas det grundläggande kunskaper för att kunna bota och förebygga många ögonsjukdomar och behovet av ögonforskning är mycket stort.

Synen värderas oerhört högt. En undersökning som Ögonfonden gjort bland 1 000 svenskar, visar att i valet av få ett försämrat minne, försämrad rörelseförmåga, försämrad hörsel, kronisk sjukdom och försämrad syn uppger 9 av 10 svenskar att försämrad eller förlorad syn är det som skulle sänka livskvaliteten mest.

Ögonsjukdomar är vanliga och drabbar inte bara äldre personer. I undersökningen svarade 13 procent att de har eller har haft en ögonsjukdom.

Omräknat i befolkningen motsvarar det över en miljon personer.

Trots att så många drabbas saknas kunskap på många områden.

Till exempel saknas kunskap om vad som orsakar glaukom (grön starr) – en av de allra vanligaste ögonsjukdomarna och som drabbar 2 procent av befolkning och också är en av de vanligaste orsakerna till blindhet.

Ögonfonden arbetar med att stödja svensk ögonforskning med syfte att förebygga och behandla ögonsjukdomar.

Fonden har endast kunnat dela ut en miljon kronor 2013. Det fanns projekt motsvarande cirka 8 miljoner kronor som inte kunde få något forskningsanslag. Som jämförelse kan nämnas Cancerfonden som hade möjlighet att dela ut 400 miljoner kronor i år.

Det är upp till oss själva att ge svensk ögonforskning de bästa förutsättningarna för framgång.

Forskningsframstegen kommer oss alla till godo, så ta ställning och hjälp Ögonfonden att stödja svensk ögonforskning av hög kvalitet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons