Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förmånsrätten återställs till 100 procent

Annons

Miljöpartiet har tillsammans med de fyra borgerliga partierna i vår röstat igenom en reservation med krav på en återgång av företagsinteckningens förmånsrätt till 100 procent. Frågan är mycket uppmärksammad av landets företagare och har drivits hårt av bland annat Företagarförbundet och Svenskt näringsliv liksom av Miljöpartiet. Genom att riksdagen nu tydligt tar ställning för en återgång kommer kredit- och lånesituationen för Sveriges små företag att kunna förbättras. Det är glädjande att kristdemokraterna också tänkt om!

Bakgrunden till dagens beslut är en reform av förmånsrätten som röstades igenom i två steg 2003 och 2004 av socialdemokraterna, vänsterpartiet och kristdemokraterna. Reformen minskade i praktiken värdet på företagens säkerheter och gjorde lån och krediter dyrare för små svenska företag. Framför allt var det mindre företag i glesbygd som drabbades hårdast.

Reformen var hårt ifrågasatt av många företagare liksom av främst miljöpartiet, men även av centern, folkpartiet och moderaterna. Förmånsrättsreglerna reglerar i vilken ordning olika gäldenärer får pengar ur ett konkursbo. Reformen minskade bankens förmånsrätt från 100 till 55 procent. Resultatet blev att efter reformen fick bankerna bara ut drygt hälften av värdet i ett konkursbo jämfört med vad de fick före reformen. Företagen förlorade i ett slag 45 procent av sina säkerheter, även gamla säkerheter, vid lån från bank.

Uppskattningar har gjorts att de förlorade säkerheterna motsvarade 50 miljarder kronor. Många företagsmöjligheter att få tillgång till nya banklån försämrades och bankerna ställde krav på ökade säkerheter för befintliga lån.

Företagare tvingades ställa sina hus och hem som säkerhet för redan ingångna lån eller betala mer pengar för befintliga lån. För den enskilda företagaren var detta givetvis en stor ekonomisk smäll. De mindre företagarnas redan små marginaler minskade än mer och den personliga ekonomin ställdes på spel vid en eventuell framtida konkurs.

Att företagarens personliga ekonomi försämras är ett stort problem i sig. Dyrare krediter och lån för svenska företag leder till minskad konkurrenskraft och sämre villkor för dem. Om svenska företags krediter och lån blir dyrare utan att motsvarande förändring sker i omvärlden är det Sverige som förlorar på detta genom minskade arbetstillfällen och sämre ekonomiska förutsättningar. 2004 fick Statliga institutet för tillväxtpolitiska studier, efter krav från miljöpartiet, i uppdrag att utvärdera reformen.

Sommaren 2005 presenterade ITPS sina resultat och de konstaterade att de farhågor som förts fram av bland annat miljöpartiet besannats. Bankerna hade reagerat på reformen och börjat omförhandla lån med ökade säkerheter och därmed högre kostnader som följd.

Miljöpartiet ser företagande och entreprenörskap som en av grunderna till ett hållbart och dynamiskt samhälle.

Många svenska företag är duktiga på miljöteknik och hållbara lösningar vilket vi välkomnar. Villkoren för att driva företag måste vara goda.

Förmånsrättreformen var fel från början och det är med glädje vi nu tar första steget för att reparera de skador som reformen skapat.

Andreas Porswald

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons