Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret ska vara tillgängligt och användbart

Försvarspolitiken har haft för låga ambitioner.

Annons

En bristande politisk styrning har resulterat i en hög andel pappersförband som inte är tillgängliga eller användbara i närtid utan kräver ny utrustning, utbildning och övning under flera års tid för att kunna användas. Det politiska kravet tidigare har varit att Sverige ska kunna ha en tredjedel av den

nationella insatsorganisationen – cirka 11 000 man – tillgängliga inom ett år. På resterande två tredjedelar finns inga politiska krav på tillgänglighet, användbarhet eller kvalitet.

Försvaret ska vara tillgängligt och användbart.

Arvet av mer än ett decennium med socialdemokratisk politik gör att vi i dag bygger nya förband för varje ny internationell insats som sedan avvecklas när de roterar hem. Det blir dyrt och ineffektivt. Samma förband ska vara användbara för insatser var de än behövs i Sverige, närområdet eller övriga världen. För att nå ökad tillgänglighet och användbarhet måste ett modernt personalförsörjningssystem införas.

Så varför har inte socialdemokraterna under sin tid vid makten åtgärdat de problem som tynger den samlade försvarsförmågan? Det är kanske naturligt att de inte tagit tag i frågan eftersom man sällan hör Socialdemokraterna tala om vikten av en stark försvarsförmåga.

Socialdemokraterna fortsätter att använda försvaret som en budgetregulator.

I partiets senaste budgetmotion finns bara en siffra angiven – att de vill skära ned försvarsanslaget med två miljarder per år. De har de tillgodoräknat sig en miljard i besparingar i kring- och stödverksamhet, något som regeringen ännu inte lagt fram. Därutöver kostar partiets förslag om överintag av värnpliktiga jämfört med försvarsmaktens vilja 700 miljoner per år. I verkligheten har Socialdemokraterna alltså nästan fyra miljarder mindre till försvaret än regeringen. Därmed kommer också landets försvarsförmåga – den centrala uppgiften för Försvarsmakten – att sjunka.

Vi har identifierat problemen, arbetat oss igenom frågan på ett ansvarsfullt sätt och lagt förslag utifrån Försvarsmaktens ekonomiska beräkningar. Vi får ett försvar som faktiskt går att använda här och nu – i landet, i närområdet och utanför närområdet. Vid höjd beredskap har vi cirka 50 000 män och kvinnor redo inom en vecka.

I dag, fredagen den 12 juni, kommer de politiska alternativen att bli tydliga. Då debatterar riksdagen propositionen Ett användbart försvar. Alliansen som sätter landets försvarsförmåga i fokus och höjer den betydligt, mot vänsterkartellens nedskärningar.

Sten Tolgfors

försvarsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons