Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtätningshysterin har gått för långt

Annons
Preliminär skiss över hur Peab vill bygga bakom Ica Haga på Hästhovsgatan. Illustration: E/S-A arkitekter

Den styrande majoriteten (S, MP, C och KD) har ännu en gång beslutat om ett byggprojekt i Västerås där det handlar om att bygga bort grönytor för invånarna.

Nu är det den gröna lungan bredvid Ica Haga som ska bebyggas med flera niovåningshus. Grönområdet används flitigt av de boende i området, både som motionsspår men också för lek och inte minst aktiviteter med hundar. Hundrastgården är mycket omtyckt. Att bebygga området skulle begränsa möjligheterna för folk att vila, leka och umgås.

Vi ser inte hur detta går ihop med att bevara grönytor som redan i dag är flitigt använda.

De 140 planerade lägenheterna kräver också parkeringar och ökad biltrafik i området. Vi ser inte hur detta går ihop med att bevara grönytor som redan i dag är flitigt använda.

Det är extra problematiskt eftersom projektet skett utan någon som helst dialog med boende i området. Istället har fastighetsnämnden beslutat om att lova bort marken till en byggherre enligt det bebyggelseförslag som lämnats in. Först därefter ska en detaljplan tas fram, vilket gör att boende i området inte fått chansen att tycka till innan beslut är fattat. Detaljplaneprocessen riskerar att bli utdragen och kosta mycket pengar och tid från kommunens tjänstemän. Dyrbar tid som i stället kunnat läggas på att jobba fram byggprojekt på områden som inte är grönytor, där det finns en politisk enighet och där antalet bostäder väntas bli många, exempelvis Sätra, Stationsområdet, Ängsgärdet och Kopparlunden. S-styret har under mandatperioden valt att prioritera projekt som gång på gång havererar eftersom byggprojekten är dåligt förankrade och inte har stöd hos de kringboende. Jakobsbergsplatsen, Fridnäs, Hammarby och Vargens Vret på Blåsbo är fyra sådana projekt.

Vi moderater vill bygga i samförstånd med västeråsarna. Förtätningen på Haga är tyvärr ett exempel på allt annat än samförstånd.

Eleonore Lundkvist (M)

2:e vice ordförande fastighetsnämnden

Elisabeth Unell (M)

oppositionsråd och ledamot, fastighetsnämnden

Terese Pransjö (M)

ersättare, fastighetsnämnden

Emil Ytter (M)

ersättare, fastighetsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons