Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande ingen hjälp till barn med adhd

Annons

Barn med adhd som behöver hjälpmedel för att klara sin och familjens vardag får inte den hjälp de behöver i Västmanland. Det beror på att de rödgröna tidigare hävdat att det inte funnits ekonomiska medel samt att de inte trott på idén.

Nu finns både pengar och evidens, men än så länge har ingenting hänt. Det duger inte – barn förtjänar bättre!

Jag påpekade det här problemet redan för flera år sedan, men de rödgröna kom på bättre tankar först när media uppmärksammade frågan. Det var när en förtvivlad mamma vände sig till radio för att få gehör för sitt barns behov av hjälpmedel.

Problemet är i grunden att det inte finns någon arbetsterapeut på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) som kan förskriva hjälpmedel till barn med adhd. Barnen och deras föräldrar måste i stället vända sig till sin vårdcentral för att få hjälp, men där har det visat sig vara svårt att få rätt hjälp.

Vårdcentralerna säger att det är BUP som bär ansvaret för förskrivning av hjälpmedel, medan BUP menar att det är vård- centralerna. Konsekvensen blir att det inte finns någon som kan skriva ut hjälpmedel och att patienten faller mellan stolarna.

När sådana problem uppstår måste vi i politiken gå in. Min föreslagna lösning är mycket enkel – anställ en arbetsterapeut på BUP.

Men än så länge har ingenting hänt. Ett av skälen till att de rödgröna inte velat anställa någon arbetsterapeut har varit att landstinget inte har råd att skapa en sådan ny tjänst.

Under 2013 lyckades dock BUP i Västmanland nå de statliga kraven för tillgänglighet. För det fick man 8,5 miljoner kronor som belöning för att man klarat den särskilda vårdgarantin för barn- och ungdoms-psykiatrin.

Folkpartiets förslag är: använd en del av dessa pengar till att anställa en arbetsterapeut på BUP, som har den specialistkompetens som krävs för att förskriva hjälpmedel.

De kan alltså inte längre säga att vi inte har råd.

Ett annat argument som använts av de rödgröna är att det inte finns bevis för att hjälpmedel fungerar. Sådana bevis finns emellertid i dag och det vet de rödgröna om.

Det finns även studier som visar att pengar som investeras i hjälpmedel snabbt lönar sig. Ett rätt förskrivet hjälpmedel kan leda till en drägligare tillvaro för barnet och familjen.

Det finns mycket som talar för att BUP bör få pengar till att anställa en arbetsterapeut som ska arbeta med att förskriva hjälpmedel. Givetvis kommer inte alla barn som är inskrivna på BUP att vilja, behöva eller bli hjälpta av hjälpmedel.

Däremot ska ingen som vill prova eller behöver ha hjälpmedel falla mellan landstingets stolar.

Nu är det upp till bevis för de rödgröna topp. Ansvarigt landstingsråd Juha Rundgren (V) lovade i en radiodebatt den 11 november att presentera en lösning innan snön smälter. Barnen i Västmanland väntar på ditt besked.

Snart är all snö borta, Juha Rundgren.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons