Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroende att vara kongressombud

Annons

Just nu befinner jag mig i Malmö på den socialdemokratiska partikongressen i Malmö som ett av 350 ombud. Jag är ombud därför att de socialdemokratiska medlemmarna i Västerås gett mig förtroendet att medverka till att forma den socialdemokratiska politiken inom många viktiga områden.

Sammanlagt ska s-kongressen ta ställning till närmare 1 100 motioner om de mest skiftande frågor. Därtill ska kongressen diskutera och fastställa riktlinjer för den socialdemokratiska politiken för de närmaste åren.

Vi är nio ombud från Västmanland. Det säger sig självt att ingen av oss greppar alla frågor som är aktuella vid s-kongressen. För att vi ska kunna sätta oss in - och kanske kunna påverka de många olika frågorna har vi delat upp ämnesområdena mellan oss. Jag har bland annat hand om näringslivs-, tillväxt- och infrastrukturfrågor.

Jag vill understryka att jag deltar i den socialdemokratiska kongressen i Malmö därför att jag är socialdemokrat och har valts av partiets medlemmar till att vara ett av ombuden. Jag är ombud därför att jag är kommunalråd eller ordförande för kommunstyrelsen i Västerås.

Elisabeth Bäck tycker ändå i lördagens kolumn den 29 oktober att jag ska ge besked just i egenskap som kommunstyrelsens ordförande om hur jag ser på en enskild kongressfråga, den om föräldraförsäkringen.

Till skillnad mot en del proffstyckare och kolumnister vill jag gärna ha en saklig grund för mina ställningstaganden. Eftersom jag inte var särskilt väl insatt i frågan om föräldraförsäkringen när VLT frågade ville jag lyssna till fakta och argument vid s-kongressen.

Det gillar inte Elisabeth Bäck. Hon vill att jag ska ge svar direkt om VLT frågar. Kanske kan man skjuta från höften och tycka till om allt möjligt som chefredaktör. Men att vara ombud vid s-kongressen kräver att vi sätter oss in i frågorna och lyssnar till fakta och argument innan vi tar ställning.

Ingen socialdemokratisk medlem som varit med om att välja mig till ombud har frågat efter min åsikt om föräldraförsäkringen. Inte heller har någon väljare ställt den frågan.

Men ställer VLT frågan om min åsikt om föräldraförsäkringen sedan s-kongressen diskuterat frågan är jag beredd att svara.

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons