Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fortsätt rensa bland svartjobben i byggnäringen"

Från och med den 1 juli i år är det möjligt för privatpersoner i Sverige att göra skatteavdrag för städning, tvätt och trädgårdsarbete. Vi i byggnäringen säger grattis!

Annons

Vi vill lyckönska både de privatpersoner, som nu lättare får vardagen att gå ihop, och de seriösa företagen, som får rimliga förutsättningar att utföra sina tjänster som till exempel renovering, ombyggnad och tillbyggnad.

Som representant för de 15 byggrelaterade bransch- och arbetsgivarorganisationer som ingår i Nätverket Svensk Byggnäring (mer information på www.byggbranschenisamverkan.se) är jag glad att regeringen så tydligt stödjer seriöst småföretagande samtidigt som den aktivt skapar förutsättningar för nya vita arbetstillfällen och motverkar svartarbete. Byggnäringen har samma problem som hushållssektorn.

Hela byggbranschen går för högtryck. Men det är inte bara de seriösa företagen som har full beläggning, även de ohederliga företagen och svartarbetarna har full sysselsättning. Det märks tydligast på konsumentmarknaden. Våra medlemsföretag blir ofta uppringda av privatpersoner som vill ha prisuppgifter på ett jobb. Men de får inte jobben - jobben går till svartarbetare.

Mycket tyder på att många har passerat den moraliska brytpunkten där det inte längre finns någonting som hindrar att köpa svarta tjänster. Varken den egna moralen eller det sociala trycket utgör längre någon spärr mot köp av svartjobb.

Samtidigt som vi ser svartjobben öka i omfattning vet vi att privatpersoner helst vill betala vitt. De inser att vita arbeten medför garanti på jobbet och att de som arbetar har schysta villkor. En undersökning visar att 91 procent av hushållen hellre skulle köpa vita hantverksarbeten än svarta (Industrifakta 2005).

Man är också beredd att betala mer för vita arbeten än för svartjobb. En annan undersökning (Industrifakta 2006) visar att svenskar i allmänhet är beredda att betala runt 250 kronor i timmen för hantverkstjänster.

Precis som inom hushållstjänsterna innebär fler hederliga företag fler vita arbetstillfällen, tryggare anställningar och ett ökat välbefinnande hos kunderna.

En annan viktig konsekvens är att skatteintäkterna ökar. Staten tjänar på att folk arbetar vitt och betalar skatt i stället för att gå på bidrag och samtidigt jobba svart. Alla blir vinnare när svarta jobb blir vita.

Regeringen har alltså börjat rensa bland svartjobben i hushållssektorn. Bravo! Fortsätt nu i byggsektorn. Om skattelättnaden för hushållstjänster även skulle inkludera byggtjänster skulle också vi inom byggnäringen få en möjlighet att ta upp konkurrensen med svartjobbarna i konsumentsektorn. Vi tar gärna den matchen, ge oss bara rimliga förutsättningar. Återinför ROT-avdraget!

Arne Jacobsson

vd för Målaremästarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons