Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: BUP bör få ökad kompetens

Annons

Alla som bor tillsammans med barn, vet att det inte är lätt att vara förälder. Att vara förälder till ett barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD eller Asperger är en ännu större utmaning.

Krav, förväntningar, struktur och miljö behöver anpassas för att undvika stress och överbelastning hos såväl barnet i fråga, som hos den övriga familjen. Ett väl fungerande hjälpmedel är en otroligt viktig pusselbit i vardagen.

Först efter år av väntan i kö till utredning på BUP, barn- och ungdoms-psykiatrin i Västerås, får barnen sin diagnos fastställd. Under utrednings-tiden förekommer oftast ingen som helst information till föräldrarna avseende möjligheten till kognitiva hjälpmedel.

Konsekvenserna är att man i Västmanland som förälder till ett barn med någon form av neuro-psykiatrisk problematik själv blir tvungen att ta reda på vad som finns och vad som skulle kunna fungera för ens barn.

Detta förutsätter en driven förälder, men det är det inte alla som har. Många av de här barnen lever i dysfunktionella familjer. Vem tar ansvaret för att föräldrar med sina barn på BUP-utredning ska få adekvat information? Enligt landstingsrådet Rigmor Åkesson är det inte BUP. Åkesson hänvisar till att föräldern ska vända sig till primärvården.

Vad innebär det? Jo, efter att ha gjort egen research framgår det att man får försöka nå den arbetsterapeut som är kopplad till familjeläkarenheten, oftast med telefontid en timme i veckan. När kontakt väl har etablerats, vittnar föräldrar om hög dos av nonchalans, okunskap och ifrågasättande av behov. Det är uppenbart att arbetsterapeuterna har en mycket begränsad kunskap om just den här diagnosgruppen. Dessutom föreligger ytterligare ett betydande hinder i att primärvården inte har tillgång till det journalsystem som BUP har och där utredningen av barnet finns.

Mot den här bakgrunden har jag lämnat in en motion till landstingsfullmäktige, där jag yrkar på att BUP ska få medel till att kunna anställa en arbetsterapeut som kan hjälpa barn med någon form av neuro-psykiatrisk diagnos att få de hjälpmedel som de så väl behöver. Nu hoppas jag att de rödgröna i landstings-ledningen har tillräckligt mycket empati för att kunna förstå att det här förslaget bidrar till bättre levnads-förutsättningar för en undanskymd grupp, men också samhällsekonomiska besparingar och minskat mänskligt lidande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons