Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Den rödgröna gymnasieskolan slog ut unga

Folkpartiet och regeringen har fattat beslut om en ny reformerad gymnasieskola som har aviserats och utretts. Kommunerna har haft drygt tre år på sig att förbereda införandet av den. Så skedde exempelvis under Västerås-alliansens ledning. Gymnasieprogram som inte höll måttet lades ner, lokala kurser avskaffades då de inte höll måttet samt erbjöds i strid med Skolverkets riktlinjer.

Annons

Vi införde lärlingsutbildningar 2008 för att möjliggöra för elever att läsa en mer arbetslivsanknuten utbildning. Under många år har elever tvingats in i enbart teoretiserade, studieförberedande program som lett till avhopp och ungdomsarbets-löshet. Färre elever har således tagit examen. Det är resultatet av den social-demokratiska gymnasieskolan.

Att fler elever ska fullfölja gymnasiet med en fullgod examen är för oss en prioriterad fråga. Med vår politik förbättrar vi förutsättningarna för just detta.

Gymnasiereformen har nu trätt i kraft. Det som behövs är en fortsatt satsning på lärarkompetensen och ämnesbehörigheten. Staten gör vissa satsningar, men huvudmännen har ett särskilt ansvar för sin egen personal.

Regeringen följer nu också upp hur skolpengarna används ute i kommunerna. Folkpartiet och regeringen har beslutat om nya karriärtjänster som kommer att åtföljas av statsbidrag för de huvudmän som inrättar lektorat eller andra tjänster för att premiera duktiga lärare i skolan.

Folkpartiet fortsätter också driva frågan om bättre lärarlöner kommunalt samt större individuell lönesättning och här finns mycket kvar att göra. Eleverna ska få en kvalitativ gymnasieutbildning och de ska också kunna slutföra gymnasieskolan med en examen som vi nu inför. Detta kommer kräva att man uppnår fler godkända betyg. Tidigare har det varit väldigt lätt att komma in på gymnasiet och de rödgröna har inte alltid brytt sig om vad som kommer ut av gymnasiet. Kvalitet har fått stå tillbaka för kvantitet. Kommuner kan inte i brist på lokalomställning, bristande kvalitet och att man inte lyckats anpassa sin kostym på grund av demografi eller konkurrens påstå att staten också ska ta ansvar för dessa kostnader. Det är kommunernas ansvar.

Det är viktigt vad elever har med sig från grundskolan, kvaliteten och kopplingen till arbetslivet under gymnasiet men också att man får ut en godkänd gymnasieexamen. En gymnasieskola med kvalitet och bättre genomströmning kommer att förebygga kommunernas höga kostnader för försörjningsstöd, vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser. Utbildningsutskottet har säkerställt att regeringen för samtal och följer utvecklingen kring denna fråga tillsammans med Sveriges Kommuner och landsting (SKL).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons