Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Dubbelspel av S kring socialförsäkringarna

Debatten om socialförsäkringarna är viktig och bör föras på ett sakligt sätt. Råder det oklarheter ska dessa förtydligas. Regeringen har enligt mig gjort ett feltramp och delar av lagstiftningsförslaget reviderades i början av december.

Annons
Gör både och. Socialdemokraterna har framställt sig som kritiker av dessa reformer trots att man insett vikten och behovet av reformer. Trots detta lovar nu partiledaren Mona Sahlin, som vanligt, en återställare. Foto: Scanpix

Socialdemokraterna har under hela hösten passat kring frågan om socialförsäkringarna, men valde att ge sig in i debatten när Försäkringskassan uppmärksammade regelverkets effekter för personer som är under behandling. Det är inte trovärdigt att kritisera ett förslag så hårt för att sedan av Expressen avslöjas genom att socialdemokraterna själva i sin budgetreservation i riksdagen räknat med tidsbegränsade sjukersättningsperioder. Med effekten att personer också kommer att utförsäkras.

Socialförsäkringarna är något vi betalar kollektivt och något vi ska värna om. När en person blir arbetslös, sjukskriven eller får en långvarig nedsatt arbetsförmåga eller till och med en varaktig funktionsnedsättning måste socialförsäkringen finnas där som en ekonomisk trygghet.

Regeringens förslag är i huvudsak bra. En rehabiliteringskedja ska införas och fler ska få stöd att komma ut på arbetsmarknaden i den takt det är möjligt för den enskilde. Är man sjuk eller exempelvis får en behandling för en sjukdom ska man inte bli av med sin sjukpenning.

Regeringen inför flera vägar. Arbets-förmedlingen får ett tydligare uppdrag att arbeta med rehabilitering, precis som vi arbetar med rehabilitering för vissa arbetslösa inom den kommunala arbetsmarknadspolitiken.

Delar av regeringens förslag var inte bra och skulle enligt mig ge orimliga konsekvenser. Därför lämnade flera instanser in kritiska och bra synpunkter, undertecknad skickade en skrivelse till ansvarigt statsråd med krav på att man ska ändra i de delar där den enskilde ska prövas mot hela arbetsmarknaden, men också se över regeln att sjuka som deltar i behandling riskerar att bli av med sin sjukpenning. Regeringen har därefter ändrat så att fler som är sjuka ska kunna få behålla sin sjukpenning en längre period. Den enskilde ska kunna behålla sin sjukpenning om man deltar i rehabiliteringsinsatser.

Man ska också erbjudas aktiviteter och stöd hos Arbetsförmedlingen. Om detta bedöms vara en sämre lösning, ska man alltid kunna komma tillbaka till Försäkringskassan för att få sjukpenning. Denna positiva del i reformen kom aldrig fram i debatten. Sjuka personer ska heller inte efter en tid prövas mot hela arbetsmarknaden vilket jag välkomnar.

Socialdemokraterna har spelat ett dubbelspel och framställt sig som kritiker av dessa reformer trots att man insett vikten och behovet av reformer. Trots detta lovar nu partiledaren Mona Sahlin, som vanligt, en återställare.

De som missbrukar systemet ska inte få något. Socialförsäkringarna ska gå till de människor som verkligen behöver det ekonomiska skyddsnätet. Det är bra att beslut och förslag som upplevs som otydliga eller direkt riskerar att få orimliga konsekvenser för sjuka personer ändras och förtydligas och detta tidigt.

Nu måste vi gemensamt se till att de nya reglerna inte drabbar redan utsatta personer i samhället.

ledamot av partistyrelsen

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons