Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Lagändring kan öka antalet unga i politiken

Annons

Med dagens regler tvingas unga som temporärt studerar på annan ort, hoppa av sin plats i kommunfullmäktige. Studier är därför en av de vanligaste orsakerna till avhopp från kommunalpolitiken. Det är inte rimligt. Med en enkel ändring i kommunallagen, skulle den som fortfarande har en koppling till hemkommunen och vill fortsätta sitt uppdrag i kommunfullmäktige kunna få det.

Inte nog med att vi skulle få färre avhopp, fler unga skulle satsa på kommunpolitiken om de visste att de kunde stanna. Unga saknar ofta fast jobb och permanent boende, det innebär dock inte att man inte är etablerad i kommunen eller saknar engagemang.

Svårigheten för unga att stanna inom kommunalpolitiken innebär också att det saknas förebilder. Allt för få unga känner någon som är aktiv inom kommunpolitiken. Det leder till att få vet hur snabbt och enkelt det är att påverka när man väl blivit aktiv som kommunpolitiker.

Unga vet idag inte vad de ska göra med sin frustration över hur kommunen styrs. Flera av de frågor som ligger på kommunal nivå är ju sådana som engagerar unga. Det handlar om skola, bostäder, idrottsanläggningar och nöjesliv. Detta gör det än mer allvarligt att så få unga är aktiva i kommunalpolitiken. Och det har inte med bristande samhällsengagemang att göra, för unga är definitivt engagerade i samhällsfrågor.

Att utestänga unga, bara för att de är rörliga, är inte bara dåligt för de unga som inte blir representerade i fullmäktige, det skadar också återväxten inom de politiska partierna och på sikt hela idén med representativ demokrati i våra kommuner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons