Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP och M: Alla behöver inte högskolebehörighet

Varför vill S tvinga alla att bli högskolebehöriga?

Annons

Företrädare för Socialdemokraterna menar att regeringens halvering av arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar under 26 år är ineffektiv (VLT 10/4).

Fakta är att vi måste fortsätta underlätta för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden och arbetsgivaravgifter är en viktig del av detta. En annan är utbildning. Det är obegripligt att Socialdemokraterna i riksdagens debatter och i artikeln från företrädarna från Västmanland vill gå tillbaka till den gamla skol- och gymnasiepolitiken. Den stora kritiken har varit brister i koppling mellan skola och arbetsmarknad, för lite praktik i utbildning och för litet deltagande från arbetslivet.

Många gymnasieelever lämnar gymnasiet med otillräckliga kunskaper. En förklaring är att alla tvingas läsa in en högskoleförberedande utbildning trots att vissa arbetsgivare söker yrkesutbildade personer snarare än teoretiskt utbildade. Arbetsmarknaden i stort efterfrågar dock både och. Sverige har under många år haft en hög ungdomsarbetslöshet och även om vi räknar bort drygt 50 procent som egentligen heltidsstuderar är det ett problem.

Därför lägger vi just nu om utbildningspolitiken. Vi återinför riktiga yrkes-och lärlingsutbildningar, satsar på yrkesutbildning inom vuxenutbildningen samt yrkeshögskoleutbildningar på eftergymnasial nivå. Vi förlänger folkhögskolesatsningen till 2013 där unga utan grund- eller gymnasieskola erbjuds studiebidrag för att utbilda sig. Allt detta görs för att skapa fler vägar in på arbetsmarknaden. Det bekymmersamma är att Socialdemokraterna drömmer sig tillbaka till sin gamla utbildningspolitik. Frågan blir: Drar Socialdemokraterna inga slutsatser av sin gamla gymnasiepolitik som skapat en hög ungdomsarbetslöshet?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons