Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(fp) och (m): Felaktigheter och osakligheter i LO:s kampanj

Annons

Det pågår just nu en LO-kampanj på annonsplatser som vänder sig mot de förändringar av sjukförsäkringen som är på väg att genomföras. Man hävdar att allianspartierna vill "jaga" ut människor från sjukförsäkringen och sina gamla arbetsplatser.

Vad LO:s medlemmar bör fråga sig är varför LO försvarar det socialdemokratiska sveket mot de sjuka: världens längsta passiva sjukskrivningar och där över 700000 människor har fått otillräcklig hjälp att komma tillbaka till arbete.

LO:s kampanj bygger på osakligheter och felaktigheter, som att ersättningen i sjukpenningen kommer att sänkas. Sanningen är att sjukpenningen fortsättningsvis kommer att vara 80 procent. Efter tolv månader införs förlängd sjukpenning, istället för obligatorisk prövning av förtidspension.

Allianspartierna kommer inte att tillåta att människor automatiskt sorteras ut i förtidspension med 64 procents ersättning. Det räcker med de 550000 personer som redan skickats ut i permanent utanförskap.

LO borde välkomna att regeringen genomför en reform för att människor som blir sjuka ska ha rätt till fungerande rehabilitering. Finns det fortfarande möjligheter att återfå arbets-förmåga genom rehabilitering måste myndigheterna ge det stödet så fort som möjligt.

Därför införs nu en rehabiliteringskedja som sätter press på alla inblandade att ge den sjukskrivne stöd att komma tillbaka i arbete inom rimlig tid. Under de kommande tre åren avsätts 3,4 miljarder kronor för att förverkliga denna garanti och stärka företagshälsovården.

Den som har arbetsförmåga för andra uppgifter än för de gamla ska vara beredd att söka jobb efter sex månader. Det är rimligt att exempelvis en bagare som fått mjölallergi måste vara beredd att söka andra arbeten. De som däremot inte har någon arbetsförmåga ska få ersättning utan att söka andra jobb, antingen genom sjukersättning om man inte väntas bli frisk, eller med sjukpenning om man väntas återgå till arbete.

Ett av världens friskaste folk har haft ett av världens högsta sjukskrivningstal. Inte för att svenskarna är sämre på att jobba eller sjukare än andra utan för att man har fått liten eller ingen hjälp att komma tillbaka till arbete. Det ändrar vi nu på.

Agneta Berliner

Staffan Anger

riksdagsledamöter för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons