Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Rasismvarning för FN-konferens

FN-konferensen mot rasism år 2001 i Durban, Sydafrika, spårade beklagligt nog ur till en skrämmande rasistisk tillställning.

Annons

Demonstrationer åtföljde konferensen där det skanderades Död åt judarna och den deklaration som de ickestatliga organisationernas forum antog betecknade Israel som en apartheidstat.

Nu ser det ut att gå lika illa med uppföljningen, Durban II, som ska hållas i Genève i vår. Det är alarmerande att det tagits fram förslag om internationella lagar som inskränker yttrandefriheten och att det förekommer inslag av rasism och antisemitism i utkastet till slutdeklaration. Men det förberedande arbetet med att ta fram en programtext har letts av Libyen, så vad kan man vänta sig?

Det är dags för Sverige att ta ställning mot den växande antisemitism som breder ut sig över världen. Sverige måste, som flera andra länder gjort, klart deklarerar att vi inte tänker delta på konferensen om förberedelserna fortsätter att präglas av antisemitism, om konferensen inte tydligt värnar yttrandefriheten och tar avstånd från diskriminering på grund av sexuell läggning.

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons