Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Risken finns att vi står oförberedda när oljeprischocken kommer

Ett av den tyska förvarsmaktens (Bundes-wehr) utredningscentra varnar i en för-studie för kommande oljeprischocker och dess konsekvenser under tiden 2010-2025 till följd av att oljekonsumtionen i världen ökar kraftigt, tillgångarna minskar och utvinningskostnaderna ökar drastiskt.

Annons

Den publicerades på der Spiegels hemsida den 1 september. Konsekvenserna kan enligt den tyska militären sammanfattas så här:

1. Oljan kommer att bli den avgörande politiska maktfaktorn och oljeexportörernas viktighet ökar. Utrikespolitik och säkerhetspolitik kommer att bestämmas utifrån detta faktum.

2. Försörjningskrisen kan innebära att man sätter marknaden ur spel och inför politiska regleringar. Bilaterala handelsavtal mellan länder kan innebära att vissa länder kan stängas ut från sin oljeförsörjning. Oljeleverantörerna uppträder ofta som både företag och statsorgan och förenar politiska och ekonomiska intressen.

3. Oljan påverkar 95 procent av all produktion och därför blir konsekvenserna ödesdigra vid prischocker. För att producera ett kilo mat krävs 10 liter olja och därmed drabbas livsmedelsproduktionen och de allra fattigaste.

4. Risk för återfall i planekonomi eftersom situationen kommer att likna kristid och för att få fram absolut nödvändiga varor tvingas man till ransoneringar, prisreglering och kvotfördelningar.

5. En oljeprischock ger snabb global spridning av ekonomiska konsekvenser och alla länder har inte resurser att omstrukturera sin ekonomi tillräckligt snabbt för alternativ energiförsörjning vilket kommer att skapa världsvid recession.

6. Det demokratiska samhället rasar samman under de ekonomiska påfrestningarna. Motsättningarna mellan folkgrupper, näringar och yrken förstärks och ger extremistiska partier chansen att ta över makten.

Den tyska varningen om kommande oljeprischocker är en av flera. Tidigare i år har USA:s försvarsstab och brittiska försvarsdepartementet utfärdat liknande varningar om kommande oljeprischockar. Tyvärr tystas dessa rapporter ned eller blir inte kommenterade av regeringarna. Anledningen till det kan man spekulera kring.

Detta är dock varningsklockor som måste få oss att påskynda övergången till förnyelsebar energi och mer kärnkraft. Det måste gå snabbare än vad klimatalarmisterna förutspår och i den transformationen har man inte tid eller möjlighet att välja mellan hypotetiska alternativa energikällor utan man måste ta dem som fungerar rationellt, det vill säga kärnkraft, solenergi och biogas.

Men risken är att vi varnat för vargen länge och när oljeprischocken kommer mellan 2010-2025 så står vi otillräckligt förberedda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons