Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: S har inte avsatt en krona mer till Högskolan

Annons

Svensk utbildningspolitik och statens forskningsanslag är viktiga hörnstenar för att förbättra våra utbildningar, höja resultaten och stimulera till nya viktiga forskningsrön som samhälle och företag kan ha nytta av.

Mälardalens högskola har inte universitetsstatus vilket påverkar grundanslaget till lärosätets forskning i jämförelse med andra universitet. Tidigare S-regeringar förmådde inte prioritera och har använt högskolorna mer som regionalpolitiska instrument än strategiska satsningar med tydliga uppdrag för Sverige.

Självklart ska vi från Västmanland stötta utvecklingen av vår högskola, inte minst i arbetet med kommande forskningsproposition 2013. Vi vill verka för att mer forskning kan bedrivas, dels för att behålla spets inom viktiga områden som robotik, men också för att återfå rätten att utbilda lärare.

Utmaningen enligt mig ligger i att våra lärosäten måste bli ännu tydligare i sin profilering. Detta gäller även Mälardalens högskola. Vissa strategiska utbildningar är viktiga utifrån ett nationellt perspektiv och det är riksdagens och regeringens ansvar att säkra detta. Kvalitetsgranskningarna från Högskoleverket är bra som underlag för prioriteringar och förbättringar för att höja kvaliteten ytterligare.

Det som förvånar mig är Socialdemokraternas Anna Wallén, som anser att regeringen svälter ut Mälardalens högskola. Regeringen har ökat anslagen med 5 miljarder kronor till forskningen, vilket inte tidigare regeringar gjort.

Man kan få intrycket att Socialdemokraterna och de rödgröna vill satsa mer på Mälardalens högskola. Detta är dock inte sant. I betänkandet som utbildningsutskottet godkände, och därefter riksdagen, avsätts det 589,9 miljoner kronor till grundutbildningen och 75,3 miljoner för forskning till Mälardalens högskola 2011. Här fanns det inga andra yrkanden eller extra anslag från de rödgröna.

Folkpartiet är angeläget om en högskolepolitik som bygger på kvalitet i grundutbildningen och inte kvantitet. Forsknings-resurserna får mer resultat om de koncentreras till vissa specifika områden som lärosätet väljer, då kan vi dels uppnå kvalitet men också spets inom viktiga områden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons