Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: S sparar på barnen och ger bidrag till Folkets hus-föreningar

Annons
Bidrag som bidrag. Man betalar ut samma summor som förut till Folkets hus-föreningarna i kommunen men kallar det för någonting nytt, skriver Jonas Westerholm.foto: VLT:S arkiv

För ett par månader sedan röstade den Socialdemokratiska majoriteten i fullmäk-tige i Surahammar igenom att kommunen ska ge bidrag till Surahammars Folkets hus-förening på en miljon kronor om året.

Vid senaste fullmäktige var det så dags igen, men då var det bidrag till Virsbo Folkets hus-förening som röstades igenom. Numera kallar man det dock inte för bidrag utan man benämner det som ett avtal mellan föreningarna och kommunen. Detta eftersom man själva tidigare bestämt att fasa ut bidragen till Folkets hus-föreningarna i kommunen.

Det anmärkningsvärda är att summorna i de nya ”avtalen” uppgår till samma summor som tidigare betalades ut i bidrag. Man betalar alltså ut samma summor men kallar det för någonting nytt, vilket inte är något annat än en dimridå.

Dessa beslut fattas sam-tidigt som man är fullt medveten om att budgeten inför nästa år innehåller stora svarta hål. Som alla har kunnat läsa på nyhetsplats kommer man att stänga en avdelning och öka barngrupperna inom förskolan, sparka lärare och öka klasstorlekarna – från för-skoleklass och uppåt samt lägga ned fritidsklubben på mellanstadiet och mycket mera. Man slår hårt mot kärnverksamheten och barnen i kommunen sam-tidigt som man delar ut bidrag med andra handen.

Det som gör det hela än mer anmärkningsvärt är att de som sitter och styr i Folkets hus-föreningarna också ingår i det stora partiet. En ren intern partiuppgörelse med andra ord. Ordföranden i Surahammars Folkets husförening är också ordförande i arbetarkommunen.

För de flesta är det uppenbart att det är väldigt olämpligt att den som söker ekonomiskt stöd och att den som bestämmer över om det ska betalas ut är en och samma person. Men inom det socialdemokratiska partiet utgör detta inget problem, utan det är bara bra att alla sitter i samma skuta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons