Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP satsar när rödgröna drar ner i Västerås

Annons

Prioriteringen i regeringens vårbudget är tydlig; skola och utbildning står i fokus för Alliansens och Folkpartiets politik. Sedan Folkpartiet tog över utbildningsministerposten 2006 genomgår skolan omfattande reformer för att vända utvecklingen och återigen nå högre kunskapsresultat.

Nu kommer fler satsningar som skapar bättre förutsättningar för mer kunskap i skolan. För vår kommun betyder det cirka 50 miljoner kronor ytterligare redan nästa år och permanent får vi omkring 70-80 miljoner kronor mer per år från staten.

När det socialdemokratiskt styrda Västerås, med Vänsterpartiet som innehavare av skolkommunalrådsposten inte gör tillräckligt för skolan som de ansvarar för kan i stället regeringens satsningar förbättra skolan. Rektorer och lärare i Västerås bekräftar vid mina besök besparingar på kringresurser, specialresurser och sämre arbetsmiljö.

Vi kan få ännu mer av tidiga insatser för att kunna ge elever det stöd och den stimulans de behöver, innan de kommer alltför långt efter. Eleverna ska få mer tid med skickliga lärare och skolan ska ge bättre stöd, särskilt till dem som inte kan få det hemifrån.

Läraryrkets attraktivitet och lärarkårens kompetens höjs. Lokalt driver vi högre lärarlöner.

Utöver de resurserna satsar vi 15,5 miljoner kronor 2015 på 183 förste- lärartjänster i Västerås. Det är ett sätt att premiera lärarens viktiga insatser.

Satsningarna får betydelse för vår kommun redan nästa år. I lågstadiet kan vi satsa på fler behöriga lärare, fler halvklass- timmar och fler special-lärare.

Vi kommer att erbjuda läxhjälp till elever i mellan- och högstadiet. Efter årskurs 8 och 9 kan elever som inte har nått målen få undervisning några veckor på sommaren. Nyanlända elever ska få fler lektioner i svenska.

Inom några år kommer fler förändringar. Förskoleklassen ska bli obligatorisk och bli årskurs 1 i en tioårig grundskola, betyg ska införas i årskurs 4 och eleverna ska få fler lektioner i matematik.

Att öka andelen behöriga lärare generellt, särskilt i matematik kommer vara avgörande för skolans resultat. Vår politik betyder mer kunskap i skolan, och kunskap är den viktigaste faktorn för att stärka varje människas livschanser. Därför satsar Folkpartiet alltid på skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons