Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP sprider felaktigheter om flygplatsen

Annons

Folkpartiet har de senaste dagarna i media gjort uttalanden om Västerås Flygplats verksamhet och det ekonomiska stöd som flygplatsen får av Västerås Stad. Bengt-Åke Nilsson säger att flygplatsen bara har ”en enda flyglinje”, och Roger Haddad säger att, ”Tidigare har vi haft skolflyget och fraktflyget som motiverat bidragen”.

Dessa fakta är dock fel. De riktiga faktauppgifterna är följande:

Under 2013 hade flygplatsen:

• Linjetrafik till London, Malaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona, Tenerife och Las Palmas. Det blir summa sju linjer.

Flygplatsen hade utöver det charter till Turkiet med Detur och Turkietresor, samt flygningar till Afghanistan för Försvarsmaktens räkning. Antalet passagerare var 162 000, vilket gör Västerås Flygplats till Sveriges 18:e största av de 40 flygplatser som har passagerartrafik.

• Tre flygskolor verksamma på flygplatsen. Scandinavian Aviation Academy som utbildar 20 flygplanspiloter, tio helikopterpiloter och fem flyginstruktörer per år på uppdrag åt statliga Yrkeshögskolan.

Utöver detta utbildar de även privatpiloter, Airways flygutbildarna som utbildar privatpiloter och iTell Helicopter som utbildar helikopterpiloter. Skolflyget hade 10 725 landningar, vilket gör Västerås Flygplats till Sveriges 2:a största skolflygplats efter Göteborg-Säve

• Fraktflyg till och från Liège och Riga fem dagar i veckan, totalt tio avgångar per vecka. Den totala fraktvikten under året var 5 278 ton, vilket gör Västerås Flygplats till Sveriges femte största fraktflygplats.

• Privatflyg. Hässlö Flygförening har en stor verksamhet och sköter om servicen till de besökande privatflygarna. Den är Sveriges största flygklubb med över 470 medlemmar. Hässlö Flygförening vidareutbildar även piloter. Privatflyget stod för 4 336 landningar, vilket gör flygplatsen till Sveriges andra största privatflygplats efter Bromma.

• Verksamheten vid Västerås flygmuseum. Museet är en mycket uppskattad tillgång och är Sveriges enda museum med flygande museiflygplan. Västerås flygmuseum arrangerar varje år en flygdag som alltid är välbesökt och mycket omtyckt.

• Ambulans och organtransporter. Statistiken för 2013 är inte sammanställd, men hittills i år har det varit 32 stycken sådana flygningar.

• Totalt 16 350 landningar. Procentuellt var fördelningen skolflyg 65 procent, privatflyg 27 procent, kommersiell trafik (linjefart, frakt och charter) 7 procent och övrigt 1 procent.

Flygplatsen måste jämställas med hur annan infrastruktur hanteras. Flygplatsinfrastruktur har en stor del fasta kostnader som inte förändras oavsett hur många och vilka som nyttjar den. På flygplatsen finns många olika verksamheter som är beroende av den infrastrukturen. Den kommersiella trafiken är bara en relativt liten del av flygplatsens verksamheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons