Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Vårdvalsprogrammet detaljstyr för mycket och behöver förankras bättre

Jag delar mycket av familjeläkare Erik Tyrbergs farhågor den 2 juni inför det familjeläkarprogram som landstingets rödgröna majoritet lagt fram.

Annons

Min och Landstingsalliansens mening är att programmet mera genomsyras av detaljstyrning av läkarnas arbete än av omsorg om att deras patienter får den hjälp de behöver.

Vi har föreslagit en förlängning av nuvarande avtal i avvaktan på att ett nytt och bättre – och mer förankrat – vårdvalsprogram tas fram.

Vi har därutöver starkt kritiserat att ett program läggs fram utan siffror – alltså utan möjlighet för oss politiker att bedöma vare sig landstingets kostnader eller utförarna/vårdcentralernas möjlighet att få ekonomisk bärighet på sin verksamhet.

Vad gäller överföringen av hemsjukvårdsansvaret till kommunerna har Landstingsalliansen hela tiden hävdat att den rödgröna uppgörelsen om skatteväxling blev alldeles för dyr för landstinget. En kostnad som måste betalas…

Det är riktigt att vi politiker sagt att journalsystemet Cosmic i nuvarande utformning inte är helt optimalt för primärvården. Men sammantaget för landstinget väger ändå fördelarna med ett gemensamt journalsystem för såväl sjukhusen som familjeläkeriet över. Dessutom pågår just nu ett intensivt arbete med att bättre anpassa Cosmic för primärvårdens behov. Inte minst för att de privata utförarna ska finna det fördelaktigt att, trots att de inte behöver det, också ansluta sig till Cosmic.

Att det kommer att bli ett visst produktionsbortfall – åtminstone vid själva övergången – står klart. Självfallet, menar Landstingsalliansen, kommer primärvården att ersättas för denna kostnad.

Så, om jag förstått ¿amiljeläkare Erik Tyrberg rätt, är det landstingets rödgröna styre som han har störst anledning att vara kritisk emot.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons