Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Varför ger S så mycket makt till V?

Annons

Opinionsinstitutet Demoskop har mätt opinionen och fått fram huvudförklaringen till Socialdemokraternas katastrofval. Enligt Demoskop är samarbetet med Vänsterpartiet den viktigaste orsaken. Fram till tiden då det stod klart att Socialdemokraterna skulle låta Vänsterpartiet bli en del av en socialdemokratiskt ledd regering gick det bra för partiet i opinionsundersökningar. Demoskops tolkning är att mittenväljarna skrämdes av tanken att det gamla kommunistpartiet skulle ingå i regeringen och lämnade Socialdemokraterna för något av Allianspartierna.

Frågan om det gamla kommunistpartiets inflytande har även blivit aktuellt i Västerås. Här är två exempel från tiden efter valet:

* Barn- och ungdomsnämnden, med ansvar för förskola och grundskola – kommunens särklassigt viktigaste med en omslutning som nära nog är hälften av Västerås stads skattefinansierade verksamhet – kommer att ha en vänsterpartist som ordförande.

* När äldrenämnden i maj månad fattade beslut om upphandling av fyra gruppboenden var nämnden enig om upphandling. Vid mötet saknades Vänsterpartiets representant. Vid nämndens möte i oktober, då upphandlingen skulle slutföras, fanns vänsterpartisten på plats och då byter de rödgröna fot och vill avbryta upphandlingen. Den socialdemokratiska viceordföranden, Tomas Östling, våndades och tvingades rösta mot sin övertygelse.

Detta är två exempel på hur Socialdemokraterna i Västerås låtit Vänsterpartiet få alltför mycket makt. För att nå en uppgörelse med andra partier måste självklart Socialdemokraterna låta andra partier få sitt. Men handen på hjärtat, Ulla Persson (S), har inte ambitionen att få bli ordförande i kommunstyrelsen kostat onödigt mycket?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons