Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Vi ska inte rea ut våra utbildningar på högskolan

Annons

Ingegerd Palmér, Agneta Stark och Gudrun Paulsdottir, vid högskolorna i Mälardalen och Dalarna, går till storms emot regeringens beslut att avgiftsbelägga studierna för utomeuropeiska studenter.

I en undersökning uppger 57 procent av de internationella studenterna sig vara ointresserade av att betala för sina studier och att 80 procent uppger att den enda anledningen till att de söker sig till Sverige är att utbildningen är gratis. Det är onekligen anmärkningsvärda siffror.

Frågan är vilken slutsats som ska dras. Är den att svenska skattebetalare ska fortsätta att erbjuda utomeuropeiska studenter en helt kostnadsfri utbildning trots att svenska studenter oftast får betala för sig när de studerar utomlands? Regeringen anser inte att det vore rimligt. I stället måste vi se siffrorna som en rejäl uppmaning att skärpa kvaliteten i den svenska högskolan.

I den forskningsproposition som regeringen presenterade hösten 2008 gjordes det största resurstillskottet till svensk forskning någonsin. En ökning av forskningsanslagen görs med 5 miljarder kronor med successiv upptrappning under åren 2009-2012. Slår man ihop de offentliga och privata satsningarna på forskning och utveckling i Sverige når de nästan fyra procent av BNP, vilket i OECD:s statistik bara överträffas av Israel. Regeringen har redan gjort särskilda satsningar på kvalitet i den högre utbildningen och ytterligare en reform planeras. I viss mån möjliggörs den genom att avgifter införs för utomeuropeiska studenter.

Att marknadsföra svensk utbildning internationellt är naturligtvis både rätt och riktigt. Tanken är att det ska finnas ett nationellt ansvar för marknadsföra våra universitet och högskolor till utländska studenter, exempelvis i form av ett uppdrag till Svenska institutet. Men viktigast är att utbildningen i Sverige är sådan att studenterna känner sig trygga i att få tillbaka den investering i tid, energi – och i de utländska studenternas fall pengar – som de investerat i sin utbildning.

Regeringen har under en längre tid varit mycket tydlig om sina planer på att införa avgifter för utomeuropeiska studenter. Efter det att en utredning i frågan låg klar 2006 angav regeringen sin principiella inriktning 2008. I årets budgetproposition klargjordes att avgifter ska införas från och med höst-terminen 2011. Inom en relativt snar framtid kommer ett förslag från regeringen som klargör ytterligare ett antal detaljer i den kommande avgiftsreformen. Införandet av avgifter kommer att kombineras med ett stipendiesystem.

Vi vill skapa en svensk högskola i världsklass. I ansträngningarna att göra det ligger naturligtvis även ambitionen att locka till oss de allra bästa studenterna, oavsett nationalitet. Men för att lyckas med det måste vi konkurrera med kunskap – inte utbildningsrealisation.

Tobias Krantz, högskole- och forskningsminister, Agneta Berliner, riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons