Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA: Vi signalspanar på utrikes företeelser

Den 1 december började de bestämmelser att tillämpas som gör det möjligt för FRA att under kontrollerade former bedriva signalspaning mot internationell trafik i kabel som vi fått tillstånd för av Försvarsunderrättelsedomstolen.

Annons

Signalspaning har hittills bedrivits via satellitinhämtning, men allt mer trafik flyttas över till kabel. För att kunna försätta producera relevanta under-rättelser till uppdragsgivarna är det nödvändigt att man får tillgång till kommunikation som går via fiberkabel.

All signalspaning FRA utför handlar om att inhämta information om utrikes före-teelser till uppdragsgivarna. Det kan till exempel handla om att bevaka säkerhets-läget i regioner som är av intresse för svensk utrikes- säkerhets- och försvarspolitik.

All inhämtning måste omfattas av ett giltigt tillstånd, som Försvarsunderrättelsedomstolen beviljar.

Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun) ger FRA bara tillgång till de få fibertrådar som behövs för att utföra uppdraget. FRA väljer sedan ut relevanta delar av trafiken med hjälp av specifika sökbegrepp som Försvarsunderrättelsedomstolen har godkänt. Detta sätt att välja ut trafik med hjälp av sökbegrepp betyder att risken för inhämtning av inhemsk trafik är försvinnande liten. Om inhemsk trafik ändå kommer med i urvalet finns tydliga rutiner för hur denna information ska förstöras. Kontrollmyndigheterna övervakar att detta sker på rätt sätt.

Således handlar inte frågan om tillgång till kabel om någon massavlyssning av det svenska folket. Via signalspaning kan vi förse våra uppdragsgivare med viktigt information som ger stöd åt svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, ökad säkerhet och trygget för Sverige samt skydd för svenska intressen utomlands.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons