Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransmännen underkänner sina politiker

Annons

Nästa år är det presidentval i Frankrike. Detta torde vara ett av huvudskälen till att de franska myndigheterna nyligen startat en serie mycket ingående opinionsundersökningar. Totalt handlar det om fyra undersökningar, som skall äga rum fram till januari 2007. Resultatet av den första utfrågningen genomförd i mars och april, föreligger nu.

Ett av svaren får nog betraktas som särskilt uppseendeväckande - åtminstone bland politiker! Det måste ha varit något av en chock för dessa, att en majoritet av de tillfrågade (69 procent) underkänner politikernas förmåga att styra landet, oavsett partifärg!

Särskilt illa åtgången blir inte oväntat den sittande regeringen, ledd av premiärminister de Villepin, beroende inte minst av dennes misslyckade försök att reducera arbetslösheten bland de unga. En majoritet av de intervjuade (64 procent) säger sig vara "negativa" till de Villepin.

Det är egentligen endast två topp-politiker, som undgår kritik, nämligen dels inrikesministern och ledaren för den borgerliga alliansen UMP, Nicolas Sarkozy och dels "stjärnan" i det franska socialistpartiet Ségolène Royal, för närvarande bland annat ordförande i regionstyrelsen i regionen Poitou-Charentes.

Dessa två har ett mycket starkt stöd från de egna partikamraterna (85 procent för den förre och 74 procent för den senare), men de möts med stor respekt även från medlemmar av andra partier. Många fransmän är övertygade om att de bägge är de enda politiker, som är kapabla att efterträda Jacques Chirac som nationens ledare, när dennes mandattid utgår nästa år.

Det skall sägas, att politikergranskningen endast är ett av ett flertal ämnen, som förekommer i undersökningen. Många frågor gäller framtidsutsikterna såväl för landet som för de enskilda medborgarna. I bägge fallen kan man konstatera, att svaren präglas av en påfallande stark pessimism. Man konstaterar sålunda med beklagande, att Frankrike inte längre är den stormakt landet fordom var. Endast på det kulturella området har det kvar det mesta av sitt internationella anseende.

Många enskilda ger exempel på varierande sociala eller ekonomiska problem. Arbetslöshet nämns av en majoritet (58 procent) som den största orosfaktorn - för egen del eller för personer i deras bekantskapskrets. Oron tycks vara mest spridd bland de unga. Tre fjårdedelar av alla ungdomar befarar, att de "kommer att ha sämre utsikter att lyckas i livet än deras föräldrar".

Många fransmän har svårigheter att få sina inkomster att räcka till. Skillnaderna är förstås stora mellan olika samhällsgrupper. Bland så kallade "arbetare" erkänner 66 procent detta dilemma, medan det rör sig om 25 procent av den så kallade "medelklassen".

Efter att ha läst denna första opinionsundersökning kan man bara innerligt hoppas, att de kommande skall kunna rapportera om att utvecklingen dock går åt rätt håll på så många områden som möjligt.

Hans Ytterberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons