Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fred Landfors: Skattebetalarnas förening är ingenting för den som vill ha ett sunt skattesystem

Annons

Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas Förening, kräver 8 september att fastighetsskatten avskaffas därför att det inte finns några hållbara argument som skulle kunna motivera skatten.

Gidehag sköter sin uppgift som vd för en intresseorganisation väl med den debattinlagan.

Det är nu flera år sedan man kunde läsa en artikel i Skattebetalarnas medlemstidning Sunt förnuft där en så kallad folkbildare tilläts sjunga jobbskatteavdragets lov i en aria som spände allt från jobb till arbetslinje medan varje form av analytiskt resonerande saknades.

Gidehag med flera var då tydligen helt ointresserad av att undersöka om det fanns hållbara argument för jobbskatteavdraget.

Vi som dagarna efter artikelns publicering lämnade föreningen i protest saknar fortfarande fortroende för Skattebetalarna. Eftersom Gidehag snart lämnar sitt  uppdrag och en ny vd skall utses borde det vara läge att ånyo diskutera saken.

Ungefär som följer borde resonemanget hos Skattebetalarnas Förening ha tonat fram redan för sju år sedan:

Tror vi att ekonomin är utbudsdriven? Om vi inte gör det bör lika skatt för alla med inkomst ge ungefär lika många jobb som jobbskatteavdraget. Eller kanske fler eftersom ¿pensionärer har tid att konsumera.

Jobbskatteavdraget utlöser en gigantisk förmögenhets-omfördelning mellan generationer. Är detta något våra stadgar ålägger oss att kämpa för?

Genomsnittspensionären lever 17–18 år och den extra pensionärsskatten är idag 13–22 procent för inkomster mellan 8 000 och drygt 30 000 kronor per månad. Den som är född 1941, kunde aldrig trösta sig med något jobbskatteavdrag innan pensionärsskatten skulle betalas medan den som är född 1981 kommer att få 40 års avdrag, innan det är dags att betala straffskatt som pensionär under en tid av 18 år. Ligger denna motsättning mellan generationer i vårt skattesystems intresse?

Ökar förtroendet för vårt skattesystem när gammalmormor åläggs att betala 22 procent mer i skatt till samhällets finansiering än vad hennes arbetande barn och barnbarn gör?

Två pensionsstrukturer för inkomster? På senare tid ytterligare komplicerade genom pensionärernas grundavdrag, vilket omöjliggör harmonisering av inkomstskatter om inte jobbskatteavdraget avskaffas. Är det bra?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons