Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Reinfeldt har inte förstått problemet

Annons

"Med skattelagstiftningen och dagissubventionerna som verktyg har den sittande regeringen gjort det omöjligt för föräldrar att själva ta hand om sina småbarn. Detta, att barnen ska tas om hand på storskaliga inrättningar medan föräldrarna dubbelarbetar är ett sovjetiskt system som är ovärdigt ett parti som säger sig värna om liberala principer och medborgarnas frihet. Vad tänker du och ditt parti göra åt den saken?"

Den frågan fick moderatledaren Fredrik Reinfeldt när han den 13 oktober i Västerås mötte redan övertygade och ännu tveksamma väljare.

"Jag håller inte med om att den nu-varande barnomsorgslösningen skulle vara sovjetisk. Mina egna barn har gått på dagis och det har fungerat alldeles utmärkt. Men vi jobbar med att hitta mer flexibla lösningar, allt från enskilda familjedaghem till kooperativa lösningar."...blev Reinfelds svar (i sammandrag). Inte ett ord om att ge föräldrar större möjligheter att själva ta hand om sina barn när de är små.

Därmed avslöjar partiledaren att han inte inser problemets hela vidd, till exempel:

1) Hur folkopinionen ser ut (att till och med sossar och vänsterpartister skulle vilja kunna ta hand om sina småbarn själva om bara Persson Co gjorde det möjligt).

2) Hur förlustbringande den kommunala barnomsorgen är (att svenska folket blir storleksordningen 100 miljarder fattigare av den än vi skulle behöva vara).

3) Eller hur socialistiskt och tvingande kombinationen av höga skatter på låga inkomster och nästan gratis barnomsorg är.

Det är skrämmande hur en mansålder av nästan oavbruten sossedominans i den svenska politiken förblindat till och med en av motpolens (liberalismens och konservatismens) främsta företrädare. Han ser uppenbarligen inte längre att han endast står för en mildare form av socialism, ett samhällssystem som alltid haft en stark lockelse på människor men som alltid, varhelst och närhelst det införts, lett till förtryck, fattigdom, moralisk uppluckring och superi (och i sin moderna form till narkomani).

Det är uppenbart att den nya moderata partiledningen, av förra valets dåliga resultat, dragit slutsatsen att budskapet måste "mildras" för att inte i onödan stöta bort socialliberaler och marknadsuppskattande socialister.

Men den slutsatsen är, enligt mitt förmenande, felaktig; det var inte budskapet det var fel på utan den underbyggande pedagogiken, som skulle förklara varför en förändrig behövs och varför en omorientering i liberal och konservativ riktning skulle leda till större välstånd, mer frihet och mindre sociala och drogrelaterade problem.

Det är en nåd att be om, att Reinfeldt och övriga företrädare för Allians för Sverige i god tid innan nästa val får klart för sig detta: Det var inte budskapet det var fel på utan den underbyggande pedagogiken som skulle ha förklarat varför.

Bo C Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons